Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sheaffer Balance Junior.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bisewski
M


Dołączył: 12 Wrz 2008
Posty: 152
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kartuzy

PostWysłany: Wto 21:19, 01 Wrz 2009    Temat postu: Sheaffer Balance Junior.

Witam serdecznie Wink

Ostatnimi czasy postanowiłem sprawić sobie nowe piórko, z okazji rozpoczęcia roku szkolnego 2009-2010. Ktoś się może zapyta "A czemu z tej okazji?" A to dla tego, że to już ostatni mój rok w tym zespole szkół. Spędzałem tu część swojego życia od czasów przedszkolnych aż do dnia dzisiejszego. Szkołę mam dosłownie 50m od miejsca zamieszkania i widzę ją idealnie w całej okazałości z 4-tego piętra, na którym mieszkam.
Piórem tym będę pisał maturę, dla tego jest ono dla mnie szczególnie ważne.

Dla czego akurat Sheaffer ?

Tak jak Dex zapadł na "Pelikanizm", tak samo ja zapadłem na "Sheafferyzm". Nie dało się tego niestety uniknąć. Pióra te na tyle uderzyły w mój gust, że postanowiłem się im oddać Wink
Na allegro dopadłem model Balance Junior z lat 30. Natychmiast zalicytowałem podbijając cenę do 168 zł. W zanadrzu miałem jeszcze 40 zł. To tak na wypadek, gdyby komuś zachciało się podbić moją ofertę Twisted Evil
No i udało się. Wygrałem aukcję. Niebawem potem wracając z pracy (porą późną) zastałem pióro w skrzynce na listy. Pracuję w kowalstwie artystycznym, zasuwając od 7:00 do 21:00. I niech tu ktoś powie, że dzisiejsza młodzież tylko się obija Twisted Evil. Moment otwarcia paczki stał się dla mnie wręcz ucieczką od zmęczenia.

No to do rzeczy... Wink

Pióro zostało wykonane z celuloidu przyozdobionego masą perłową. Nie powiem, ale mi to połączenie bardzo pasuje. Na korpusie widnieje napis "W.A. Sheaffer Pen Co. Fort Madison Iowa USA Patented in USA 275"
Pióro jest niewielkie. Po zamknięciu ma ok. 13 cm.
System napełniania to bardzo wygodny dla mnie lever filler (dźwigienka).
Po odkręceniu skuwki ukazuje się czytelne okienko podglądu atramentu oraz bardzo ładna jednokolorowa złota stalówka. Na niej natomiast widoczne bicia "Sheaffer's Junior Made in USA".

Pierwszy dotyk, pierwsze zbliżenie, jednym słowem mój pierwszy raz Twisted Evil

Tłoczek działa bez zarzutu i z lekkim oporem. Zbiorniczek mieści dość sporą ilość atramentu. W końcu nadszedł czas na pierwszy kontakt z papierem. Tutaj naprawdę bardzo miłe zaskoczenie. Z resztą przy poprzednim modelu spotkało mnie to samo. Chociaż jest między nimi sporo różnic. Stalówka typu Feather Touch jest typowo twarda i ma raczej małą tendencję w stronę elastyczności, natomiast stalówka z recenzowanego pióra jest bardzo miękka i elastyczna. Można by zaryzykować stwierdzenie FLEX ! Tak, to jest właśnie to. Bardzo miła i elastyczna stalówka. Grubość kreski kreślonej przy jej pomocy można śmiało określić jako F.

No i czas na zdjęcia Wink

Nie są one mojego autorstwa. Pochodzą z aukcji. Na razie innych mieć nie będę, ponieważ nie mam już żadnego sprzętu fotografującego Wink Ale jeśli się okazja zdarzy to na pewno coś skrobnę ręcznie. Wstawiam "aktywne" miniaturki, ponieważ fotosik coś tam namieszał w linkach przy wklejaniu zdjęć Wink

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

Wg. mnie jest to pióro wyjątkowej urody Wink W kolejce kolejny Balance... ciekawe czy uda mi się go zdobyć. Jeśli tak, to kolejna recenzja niebawem Wink Rolling Eyes

pozdrawiam. Adam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter
Gość





PostWysłany: Wto 22:17, 01 Wrz 2009    Temat postu:

Śliczne piórko, cudowna recenzja, natchniona. Faktycznie masz galopujący Sheafferyzm.
Gratuluję pięknego zakupu oraz dziękuję za świetną recenzję. Oby piórko służyło Ci wiecznie Wink i nie robiło foch.
Prosił bym tylko w jakiejś przyszłości o kilka kresek na karteczce i na forum. Tak dla podkreślenia pisma Smile
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
iwusia
M


Dołączył: 26 Maj 2009
Posty: 181
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: prawie Wrocław :)

PostWysłany: Śro 7:51, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Piórko piękne i gratuluję zakupu. Nie dziwię się chorobie Wink bo również na nią zapadłam.
Właśnie szykuję recenzje moich Sheaferków staruszków.
I podobnie ja Dexter, proszę o napisanie słów paru tym cudem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hako
M


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Śro 19:12, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Adam, wspaniała recenzja. I gratuluję pięknego pióra. Łatki przebijają pasiaczki moim zdaniem.

pozdrawiam Laughing hako
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bisewski
M


Dołączył: 12 Wrz 2008
Posty: 152
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kartuzy

PostWysłany: Śro 20:34, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Nie mam jakiś wybiórczych oczekiwań co do wyglądu pióra. Więc tak samo piękne są dla mnie "pasiaki" jak i "łatki" Wink
Ale kurcze przed chwilą zwiał mi z pod nosa piękny Sheaffer Feather Touch z lat 40 Crying or Very sad Ale cóż... innym razem może Wink

pozdrawiam. Adam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elbing
M


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 622
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Śro 21:17, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Masz na myśli tego Sheaffera ? :
[link widoczny dla zalogowanych]

Licytacja kończy się jutro. Byłbym b. ostrożny ze względu na system napełniania tego pióra - vacumatic
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
CezaryF
M


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 278
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Śro 21:36, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Już się tak przyzwyczaiłem że klasyczny system vacumatic pzypisuję Parkerowi jako system z gumką i przyciskiem a touchdown Sheafferowi jako system z tłoczkiem.
Ale ja właściwie nie o tym...
Otóż Junior z linii Balanced ma taki fajny "bajerek", który akurat mnie wyjątkowo sie podoba - to stylizowany napis Junior na stalówce - jest świetny. Szczególnie taka delikatna kropka nad i.
Nie mam akurat aparatu foto pod ręką. Może ktoś wrzuci zdjęcie.
Jak nie wrzuci to poszukam jakiegoś zdjęcia.
CezaryF
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
CezaryF
M


Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 278
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Śro 21:44, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Mam jakieś zdjęcie stalówki w Juniorze. Akurat to był jakiś olbrzymi junior o długości aż 13,9cm i z okienkiem na uchwycie.

[link widoczny dla zalogowanych]

CezaryF
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elbing
M


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 622
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Śro 21:47, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihimlen
Gość





PostWysłany: Czw 0:37, 03 Wrz 2009    Temat postu:

No, no - gratulacje! Balance'y Sheaffera to jedne z ciekawszych pior - no i do tego maja piekna stylistyke!

Pozdrawiam

ihi
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
della
M


Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 253
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 14:32, 25 Lut 2010    Temat postu: Re: Sheaffer Balance Junior.

Bisewski napisał:
natomiast stalówka z recenzowanego pióra jest bardzo miękka i elastyczna. Można by zaryzykować stwierdzenie FLEX ! Tak, to jest właśnie to. Bardzo miła i elastyczna stalówka. Grubość kreski kreślonej przy jej pomocy można śmiało określić jako F.

O, właśnie taka stalówka mi się marzy! A do tego pióro jest przepiękne!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bisewski
M


Dołączył: 12 Wrz 2008
Posty: 152
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kartuzy

PostWysłany: Pią 14:01, 09 Kwi 2010    Temat postu:

Właśnie dzisiaj dotarł do mnie kolejny Balance Junior Wink Jest to egzemplarz podobny do tego, którego zdjęcia przedstawiłem w pierwszym poście.
Różni się jedynie kolorystyką perłowych "wklejek" Smile

Oto rzut na samą stalówkę Smile

[link widoczny dla zalogowanych]

Ale coś ten fotosik nie najlepszy bo jakość zdjęcia...

Pozdrawiam Smile Adam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rka
B


Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 1861
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 21:34, 10 Kwi 2010    Temat postu:

Piękne Adamie! Gratulacji moc. A mógłbyś kiedyś cyknąć i nam tu wkleić zdjęcie porównawcze obu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bisewski
M


Dołączył: 12 Wrz 2008
Posty: 152
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kartuzy

PostWysłany: Sob 22:47, 10 Kwi 2010    Temat postu:

No ba ! Smile Very Happy Jednak musiał bym się dorobić najpierw jakiegoś cyfraka z dobrym makro. Nawet jakiś kompakt mógł by być.
Oczywiście zdjęcia umieszczę od razu, jak wpadnie mi w ręce takowe cacuszko.
Do tego momentu może przybędzie kilka dodatkowych modeli Wink

Pozdrawiam, Adam Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
drmaciek
M


Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Radomsko

PostWysłany: Pon 11:38, 12 Kwi 2010    Temat postu:

Chyba mnie właśnie zarażacie miłością do starych, używanych piór z tzw. duszą. To zupełnie jak znaleźć gdzieś w starej szopie zapomniany motocykl z czasów okupacji czy nawet komuny, a przy tym widzę że można w dobrej cenie to to zakupić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin