Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Regal Elizabeth Series

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArielN
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2250
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 17:42, 05 Mar 2008    Temat postu: Regal Elizabeth Series

Regal Elizabeth Series

Od lat chorowałem na chęć wejścia w posiadanie pióra, które papier traktuje tak jak krążek hokejowy lód, czyli z SUPERGŁADKĄ stalówką. Czekałem… Oszczędzałem… Szykowałem się na wydatek rzędu 1,5 tyś. zł i więcej…

Pewnego popołudnia moja Druga Połowa nie mogąc pogodzić się z brakami w garderobie  wyciągnęła mnie na zakupy (modliłem się: Błagam niech będą KRÓTKIE, choć raz…ten jeden raz).

Traf chciał, że przechadzaliśmy się obok sklepu z cygarami, zapalniczkami, nożami, scyzorykami itd., ALE też z witryną z piórami. Zerknąłem z niechęcią będąc pewnym wysokich cen za towary warte 50% kwoty figurującej na nalepce. Nagle zauważyłem pióro warte na oko kilka tysięcy („Już je gdzieś widziałem – Montblanc” - pomyślałem). Podszedłem ciągnąc Wybrankę, na której twarzy wymalował się grymas skrzywienia i widmo dwóch godzin spędzonych w sklepie czasowstrzymywaczu – dla mnie, czasowydlużaczu – dla Jedynej. Nachyliłem się, leżało na najniższej półce, tak aby mogły je obejrzeć co najwyżej myszy. Nie mogłem wyjść z szoku! Cena to raptem niecałe 300zł!

„Biorę” – pomyślałem.

Ależ jak to? Wziąć bez wypróbowania? Wypróbowałem. Gdy stalówka dotknęła papieru z Parkerowskiego notatnika podsuniętego przez sprzedawcę, wiedziałem, że znalazłem to JEDYNE. Rozpływałem się ze szczęścia płacąc za to pióro.

Zakupy dobiegły końca. Musiałem wrócić i wypróbować nowy nabytek.

Stalówka pióra jest tak gładka, że dosłownie nie czuć papieru, bez względu na jego rodzaj! Zero oporu ze strony powierzchni… Ach… Nawet mój Van Gogh nie prowadzi się tak dobrze po papierze.

Pióro jest świetnie wyważone. Ma skuwkę nakręcaną na końcówkę korpusu, więc nie ma ryzyka, że będzie spadać. Jest zdecydowanie jednym z grubszych piór.

W zestawie oprócz pióra wyposażonego w tłoczek nie było nic więcej.

Jakość wykonania jest dobra, ale Regal ma wady:
1.Ślady kleju na stalówce (gołym okiem prawie niezauważalne).
2.Skuwka nie zakręca się tak, aby klips był w jednej linii z czubkiem stalówki (szczegół, ale dla mnie istotny)
3.Tłoczek jest bardzo, bardzo mały! Poza tym u mnie powstał problem, ponieważ atrament przyklejał się do ścianek tłoczka i nie spływał regularnie do spływaka. Problem rozwiązały Watermanowskie naboje.

Ostatni problem… Pióro to nie jest oryginalne w swych założeniach designerskich. Nie bez przypadku myślałem, że gdzieś je widziałem. Jest wzorowane na jednym z modeli Montblanc.


Podsumowując, Regal to piękne pióro, rewelacyjnie leżące w dłoni. Zwraca na siebie uwagę. Osobiście polecam! Doznania z pisania niepowtarzalne!

Pozdrawiam


Zmieniony: Ze względu na literówki.

Zdjęcie


Ostatnio zmieniony przez ArielN dnia Śro 21:59, 05 Mar 2008, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lena
M
M


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 389
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 17:23, 05 Kwi 2008    Temat postu:

Arielu, nie lubię takich piór. Mogłabym go używać jedynie ze względu na stalówkę- faktycznie bardzo gładką. Według mnie to pióro za bardzo rzuca się w oczy. Nie lubię pisać i czuć na sobie czyjś wzrok... Jestem skromną kobietkąWink Absolutnie niczego Ci nie sugerujęSmile Freud się tym zajmował i... wystarczy;-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArielN
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2250
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 7:20, 06 Kwi 2008    Temat postu:

Nieszczęśliwie dla niego samego jego teorie zostały odrzucone przez współczesną naukę.

Regal może nie wygląda atrakcyjnie. ale grunt, że jest "stalówkowymiataczem" jak to określa jeden z polskich kolekcjonerów. Twisted Evil Co tu dużo gadać... nawiązywanie do Montblanc to klasyczny strzał w kolano.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArielN
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2250
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 7:22, 06 Kwi 2008    Temat postu:

Byłbym zapomniał Smile Do skromniutkiej kobietki Verona nie pasuje Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lena
M
M


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 389
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 7:26, 06 Kwi 2008    Temat postu:

Widocznie aż tak skromniutka nie jest;-)
A odnośnie samego Freuda- jego teoria rozwija się w zmodyfikowanej formie:-) To prawda, że niektórzy ją odrzucają, ale nie wszyscy:-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArielN
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2250
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 7:29, 06 Kwi 2008    Temat postu:

Zawsze znajdzie sie ten skrajny element Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lena
M
M


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 389
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 7:39, 06 Kwi 2008    Temat postu:

Skrajny element pisze na tym forum i mogę mieć jedynie nadzieję, że nie jest odosobnionym przypadkiem;-)
Wracając jednak do pióra, to każdy może mieć inne upodobania. Szanuję Twoje, Arielu. Chciałam jedynie podzielić się swoim odzczuciem i być może troszeczkę za daleko idącymi wnioskami:-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArielN
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2250
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 7:55, 06 Kwi 2008    Temat postu:

Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lena
M
M


Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 389
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 12:54, 06 Kwi 2008    Temat postu:

Tym miłym akcentem zakończmy rozmowę Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sanchez
XF
XF


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 8:22, 25 Cze 2009    Temat postu:

Orientuje się ktoś może, gdzie można nabyć pióro we Wrocławiu?
Jest cudowne Very Happy

edit:interpunkcja


Ostatnio zmieniony przez sanchez dnia Czw 8:23, 25 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hako
M
M


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw 19:45, 25 Cze 2009    Temat postu:

Arielu, mnie też kusi Elisabeth. Jak oceniasz pióro (jego wykonanie) po kilku miesiącach użytkowania?

hako
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArielN
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2250
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 12:00, 26 Cze 2009    Temat postu:

Poza wadami wskazanymi w recenzji inne się nie pojawiły Smile Jeżeli po wypróbowaniu tego pióra uznasz Hako, że stalówka jest taka jak w moim egzemplarzu, to będziesz zadowolona z zakupu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hako
M
M


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Sob 17:20, 27 Cze 2009    Temat postu:

Very Happy dzięki

hako
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArielN
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2250
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 18:38, 27 Cze 2009    Temat postu:

Nie ma za co! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iching
M
M


Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 13:36, 26 Wrz 2009    Temat postu: Re: Regal Elizabeth Series

Pozwalam sobie wrócić do tego topicu jako nowy użytkownik Forum, który nie miał okazji napisać swoich uwag gdy temat był aktualny.
Również i mnie porwał design tego pióra na tyle, by je nabyć. Lubię pióra "w metalu" - i aż mi żal, że skuwka jest plastikowa (choć poprawia to wyważenie pióra).
Mój egzemplarz ma stalówkę nr 1 i również ten rozmiar nie ma problemów w kontakcie z papierem - sunie gładko... Smile
Dodałbym iż to pióro należy nie tylko do grubszych ale i cięższych - właściwie jest zdecydowanie ciężkie.
ArielN napisał:
[cut]Jakość wykonania jest dobra, ale Regal ma wady:
1.Ślady kleju na stalówce (gołym okiem prawie niezauważalne).
2.Skuwka nie zakręca się tak, aby klips był w jednej linii z czubkiem stalówki (szczegół, ale dla mnie istotny)
3.Tłoczek jest bardzo, bardzo mały! Poza tym u mnie powstał problem, ponieważ atrament przyklejał się do ścianek tłoczka i nie spływał regularnie do spływaka. Problem rozwiązały Watermanowskie naboje.[cut]

Ad.1 Nie dostrzegłem nawet pod lupą...
Ad.2 W moim egzemplarzy jest to możliwe... Gwint jest potrójny i zależy to od położenia w którym rozpoczynam zakręcanie. Kwestia maleńkiego przyzwyczajenia - choć dla mnie to akurat nieistotne... Mam inny rodzaj "maleńkich dziwactw"... Wink
Ad.3 Tłoczek był - delikatnie mówiąc - tandetny... Wyrzuciłem natychmiast, zastępując innym. Po przeczytaniu tego opisu użyłem naboi Watermana - dziękuję za podpowiedź. Zawsze warto nauczyć się czegoś nowego.
Mam natomiast własną negatywną uwagę. Plastik, z którego wykonana jest skuwka jest dość "miękki" i w obrębie gwintu bardzo podatny na urazy w kontakcie z topornym (nie szlifowanym po frezowaniu) gwintem korpusu. Obawiam sie o żywotność tego połączenia...
ArielN napisał:
[cut]Jest wzorowane na jednym z modeli Montblanc.[cut]
Czy byłbyś uprzejmy napisać - na którym ? Nie chcę tracić czasu na wyważanie otwartych drzwi - a ten Regal podoba mi się tak, że może oryginał byłby atrakcyjny (o ile w moim zakresie finansowym...)

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArielN
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2250
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 12:49, 02 Paź 2009    Temat postu: Re: Regal Elizabeth Series

Iching napisał:
Pozwalam sobie wrócić do tego topicu jako nowy użytkownik Forum, który nie miał okazji napisać swoich uwag gdy temat był aktualny.
Również i mnie porwał design tego pióra na tyle, by je nabyć. Lubię pióra "w metalu" - i aż mi żal, że skuwka jest plastikowa (choć poprawia to wyważenie pióra).
Mój egzemplarz ma stalówkę nr 1 i również ten rozmiar nie ma problemów w kontakcie z papierem - sunie gładko... Smile
Dodałbym iż to pióro należy nie tylko do grubszych ale i cięższych - właściwie jest zdecydowanie ciężkie.
ArielN napisał:
[cut]Jakość wykonania jest dobra, ale Regal ma wady:
1.Ślady kleju na stalówce (gołym okiem prawie niezauważalne).
2.Skuwka nie zakręca się tak, aby klips był w jednej linii z czubkiem stalówki (szczegół, ale dla mnie istotny)
3.Tłoczek jest bardzo, bardzo mały! Poza tym u mnie powstał problem, ponieważ atrament przyklejał się do ścianek tłoczka i nie spływał regularnie do spływaka. Problem rozwiązały Watermanowskie naboje.[cut]

Ad.1 Nie dostrzegłem nawet pod lupą...
Ad.2 W moim egzemplarzy jest to możliwe... Gwint jest potrójny i zależy to od położenia w którym rozpoczynam zakręcanie. Kwestia maleńkiego przyzwyczajenia - choć dla mnie to akurat nieistotne... Mam inny rodzaj "maleńkich dziwactw"... Wink
Ad.3 Tłoczek był - delikatnie mówiąc - tandetny... Wyrzuciłem natychmiast, zastępując innym. Po przeczytaniu tego opisu użyłem naboi Watermana - dziękuję za podpowiedź. Zawsze warto nauczyć się czegoś nowego.
Mam natomiast własną negatywną uwagę. Plastik, z którego wykonana jest skuwka jest dość "miękki" i w obrębie gwintu bardzo podatny na urazy w kontakcie z topornym (nie szlifowanym po frezowaniu) gwintem korpusu. Obawiam sie o żywotność tego połączenia...
ArielN napisał:
[cut]Jest wzorowane na jednym z modeli Montblanc.[cut]
Czy byłbyś uprzejmy napisać - na którym ? Nie chcę tracić czasu na wyważanie otwartych drzwi - a ten Regal podoba mi się tak, że może oryginał byłby atrakcyjny (o ile w moim zakresie finansowym...)

Pozdrawiam


Otóż chodzi o model z serii "Writers Edition" Marcel Proust.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iching
M
M


Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 11:07, 03 Paź 2009    Temat postu: Re: Regal Elizabeth Series

ArielN napisał:
Otóż chodzi o model z serii "Writers Edition" Marcel Proust.

Oj, to już wolę Montegrappa Privilege... Metalowa skuwka i "lekuśka" różnica w cenie... Cool
Reminiscence też wchodzi w rachubę.


Ostatnio zmieniony przez Iching dnia Sob 11:30, 03 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kajot04
F
F


Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 0:49, 11 Lut 2010    Temat postu: Re: Regal Elizabeth Series

ArielN napisał:
Regal Elizabeth Series

. Nachyliłem się, leżało na najniższej półce, tak aby mogły je obejrzeć co najwyżej myszy. Nie mogłem wyjść z szoku! Cena to raptem niecałe 300zł!

„Biorę” – pomyślałem.


no, biorąc pod uwagę kurs walut z tamtego czasu i obecny to Cie nieźle przycieli... bo dziś kosztuje ono 145 PLN http://www.allegro.pl/item905460221_905460221.html

juz kiedyś sobie powiedziałem NIGDY piór w butikach w Centrach Handlowych, jak zobaczyłem Experta Watermana za 700 zł... liczą, że jak ładne to bogatszy klient załapie się "na błysk" bo zabiegany, zaganiany nie ma czasu spradzić co i ile,
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
drmaciek
M
M


Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Radomsko

PostWysłany: Czw 12:56, 13 Maj 2010    Temat postu:

Miałem to pióro wczoraj w dłoni, ciężkie i potężne, można użyć w ramach samoobrony. Podoba mi się jego 'potęga', a cena w tym sklepie to ok 160pln (a może 180, nie jestem teraz już pewien). Rzeczywiście zbliżone wzorniczo do MB Marcel Proust. A swoją drogą wcześniej nie zauważyłem, że tam sprzedają pióra. Szkoda tylko że cały regał zapełniony jest tylko marką Regal Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dawidpi
F
F


Dołączył: 22 Paź 2010
Posty: 91
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 21:13, 10 Lis 2010    Temat postu:

A czy do takiego piórka regala można dokupić tłoczek w miarę dobry??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dzidek81
M
M


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 192
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Olesno

PostWysłany: Śro 21:27, 10 Lis 2010    Temat postu:

Nie mam poważnych zastrzeżeń do tych piór. To co mi nie odpowiada to to, że w piórach zakręcany Regala Elizbeth, Oxford, i innych gwint na piórze jest zakręcany, wewnątrz skuwki plastikowy i to z miękkiego plastiku to nie jest zbyt dobre połączenie - w jednym z moich piór skończyło się tym że gwint się rozgwintował Smile i to po roku
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zdzich
M
M


Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 306
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 9:14, 11 Lis 2010    Temat postu:

dzidek81 napisał:
gwint na piórze jest zakręcany, wewnątrz skuwki plastikowy
Dzięki temu unikasz:
- niemiłego zgrzytania metalu po metalu
- konieczności ew. sużycia smaru, by to zmiejszyć.
A jak się ma pecha albo 'imadło w paluszkach', to metalowe gwinty też można niestety uszkodzić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Thay
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2830
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 12:05, 12 Lis 2010    Temat postu:

dzidek81 napisał:
Nie mam poważnych zastrzeżeń do tych piór. To co mi nie odpowiada to to, że w piórach zakręcany Regala Elizbeth, Oxford, i innych gwint na piórze jest zakręcany, wewnątrz skuwki plastikowy i to z miękkiego plastiku to nie jest zbyt dobre połączenie - w jednym z moich piór skończyło się tym że gwint się rozgwintował Smile i to po roku


No i o to chodzi. Wtedy kupujesz nowe pióro! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dziubek
XXF
XXF


Dołączył: 31 Sie 2012
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 6:52, 09 Paź 2012    Temat postu:

Zdzich napisał:
dzidek81 napisał:
gwint na piórze jest zakręcany, wewnątrz skuwki plastikowy
Dzięki temu unikasz:
- niemiłego zgrzytania metalu po metalu
- konieczności ew. sużycia smaru, by to zmiejszyć.
A jak się ma pecha albo 'imadło w paluszkach', to metalowe gwinty też można niestety uszkodzić.


Mój Regal, po przypadkowym złym nałożeniu skuwki, wylądował w szufladzie z uszkodzonym gwintem. Pióro stało się bezużyteczne, skuwka nie trzyma zupełnie a szkoda, bo pisze się nim fantastycznie... Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin