Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

recenzja pióra picasso 916

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 18:22, 19 Gru 2010    Temat postu: recenzja pióra picasso 916

Na początek - miło mi dołączyć do waszego forum. Z góry dziękuję Wam wszystkim za cenne uwagi którymi mnie w przyszłości na pewno obdarujecie.

Wielkie dzięki również za informacje z jakimi tu się zapoznałem. Dzięki nim (np. o różnych grubościach linii kreślonych przez stalówki) oszczędzę być może niejeden "łepek" od stalówki. Ja lubię pisać grubo a dzięki Wam dowiedziałem się, że wyginanie łebków na wszystkie strony i ich ostateczne urywanie nie jest jedyną drogą do znalezienia grubej linii Very Happy . O tym jak spożytkować stalówkę bez łebka napiszę prawdopodobnie w waszym odpowiednim dziale, do którego już zawitałem i który nosił nazwę "robótki ręczne" czy "rękodzieło" (jakoś tak).

A teraz moje wrażenia z używania pióra "Picasso 916"

Przybliżone wymiary: długość zamknięte - 13,5 cm, długość bez skuwki – 12,0 cm, długość ze skuwką założoną z tyłu – około 14,9 cm, długość sekcji (bez stalówki) – 2,1 cm, długość stalówki – 1,9 cm, szerokość skuwki w najgrubszy miejscu – około 1,2 – 1,3 cm, szerokość korpusu w najgrubszym miejscu – około 1,1 cm

Wady, niedostatki i moje postulaty:
1. napis "picasso" na skuwce (wiem że inne pióra też mają napisy ale moim zdaniem niekiedy sprawę należy pozostawić niedopowiedzianą, zresztą w przypadku picasso obrazek mówi sam za siebie)
2. okucie na części trzymanej "haczy" tzn. w niektórych miejscach wystaje trochę poza plastikowy korpus, nie widać ale czuć w dotyku lekkie drapanie. Mogłoby być lepiej doszlifowane, mam nadzieję że "się wyjeździ" i będzie dotarte na równo z korpusem
3. okucie na skuwce to samo co wyżej ale mniej.
4. Nabój parkera wepchałem na siłę. mam nadzieję, że "spaw" nie puści i że pióro nie pęknie.
5. pisze mniej oleiście niż Jinhao 530 ale i tak przyjemnie. być może mam takie wrażenie dlatego że nalałem atramentu zmieszanego z tuszem.
6. tworzywo - chyba plastik. Gdyby pióro było zrobione z bardziej "szlachetnego" materiału to pewnie czułbym się lepiej, pióro byłoby bardzie miodne
7. rozmiar - przy tym kroju mogłoby być odrobinę dłuższe i większą odrobinę grubsze. Moim zdaniem byłoby wtedy jeszcze bardziej dostojne.

Zalety:
1. stylistyka - bardzo gustowne pióro, wspaniały design, wspaniałe proporcje, elegancka prostota formy. W kolorze czarnym prezentuje się dostojnie. Mogłoby być odrobinę dłuższe i większą odrobinę szersze. Moim zdaniem byłoby wtedy jeszcze bardziej dostojne.
2. ładna stalówka (rozmiar – pisząca średniej grubości linie)(choć moim ideałem – na razie niespełnionym - jest stalówka watermana z modelu Carene to ta z picasso 916 też może być) - stalówka jest z białego metalu z grawerunkiem fragmentu jakiegoś obrazu Picassa (grawerunek jest koloru złota). Na stalówce oprócz grawerunku napisy "picasso" i "22 KGP". Czy jest w tej stalówce złoto i ile tego złota jest, to mnie nie obchodzi. Interesuje mnie to żeby stalówka dobrze pisała, ładnie wyglądała i nie rdzewiała. Może być nawet ze spiżu, mosiądzu, miedzi i czego tam jeszcze.
3. pewne, mocne zamknięcie skuwki. Jestem pewien że "skok" nie stanie się wyślizgany i płytki tak szybko jak w parkerze urbanie.
4. fajne pudełko z atłasem w środku i zakładkami na kartki reklamowe - przyda się może do czegoś. Pudełko jest zamykane na niewidoczne magnesy. Słabe to zamknięcie ale lepsze takie niż żadne.

Inne cechy:
1. system napełniania - śruba (chyba rzymska czy jakoś tak). Czy działa to nie wiem bo wepchałem nabój parkera.

Ocena ogólna
Zalety przysłaniają wady - jestem zadowolony z zakupu. Jakość wykonania mogłaby być lepsza ale mam nadzieję pióro się „dotrze” i będzie cacy. Będę nim często pisał.

Zdjęć nie będzie bo nie mam aparatu fotograficznego a ten z telefonu nie nadaje się do niczego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Thay
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2830
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 19:59, 19 Gru 2010    Temat postu:

Choć takie pióra to zupełnie nie moja stylistyka, dobrze wiedzieć trochę i o nich.
Dzięki za recenzję.
Fajnie by było okrasić ją fotkami...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jinhao
F


Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: dolny slask

PostWysłany: Nie 21:43, 19 Gru 2010    Temat postu:





Ostatnio zmieniony przez jinhao dnia Nie 21:46, 19 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 9:26, 20 Gru 2010    Temat postu:

no i jak ze stylistyką? pasuje? bo mi bardzo. Wspaniała prostota i elegancja. Piękna skuwka. W moim egzemplarzu kolorystyka stalówki jest odwrotna - to motyw z obrazu jest "złoty" (a może nawet złoty) a reszta biała.

Ostatnio zmieniony przez Robert M. dnia Pon 9:30, 20 Gru 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Thay
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2830
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 15:12, 20 Gru 2010    Temat postu:

No, a mnie tak średnio...
Z chińskich piór bardziej odpowiada mi Hero 100.

Motyw z obrazu? 22 KGP, więc raczej "złoty".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 21:55, 20 Gru 2010    Temat postu:

taaak. Hero 100 też mi się podoba. Szkoda, że piszą cienko. A co do motywu obrazu to dziwię się, że nie widzisz na stalówce rysunku twarzy kobiety. Widać też przedramiona, dłonie, korale na szyi. Boski Pablo trzaskał dzieła jedno za drugim więc zakładam, że motyw ze stalówki jest z jakiegoś prawdziwego obrazu. A Jinhao dziękuję za zdjęcia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jinhao
F


Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: dolny slask

PostWysłany: Pon 22:26, 20 Gru 2010    Temat postu: Picasso to seria piór ....

Pióro Picasso dedykowane jest jakiemuś obrazowi tego twórcy , model 916 przypisany jest do "BULL WITH BULLFIGHTER"
Nie szukaj inspiracji na stalówkach , są na ogół uniwersalne , seria Piccaso to to rozwiniecie Crocodile , marki której właścicielem są Francuzi .
Popryciaj na stronie :
[link widoczny dla zalogowanych]
Jinhao


Ostatnio zmieniony przez jinhao dnia Pon 22:28, 20 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Papryka
M


Dołączył: 05 Kwi 2009
Posty: 181
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 21:25, 05 Sty 2011    Temat postu:

Jaka wnikliwa recenzja, dziękujemy Smile.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 10:59, 01 Maj 2012    Temat postu:

z korpusu po jakimś upadku pióra albo zarysowaniu czymś ostrym odpadła czarna farba. Spod spodu widać coś co ma kolor mosiądzu. Przy okazji ma ktoś jakiś patent na trwałe zamalowywanie takich odprysków. Interesuje mnie kolor czarny ale mam nadzieję że polecicie coś innego niż szuwaks.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alveryn
B


Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 1448
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa-Młotkowo ;)

PostWysłany: Wto 11:07, 01 Maj 2012    Temat postu:

Po amfetaminie możesz mieć większe zmartwienia, niż rysa na piórze. Wink
Farbki do modeli dają po wypolerowaniu niezłe maskowanie, ale trwałości lakieru samochodowego to na pewno nie będzie miało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 12:48, 01 Maj 2012    Temat postu:

dzięki za podpowiedź. Malowany mosiądz to już nie plastik . Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alveryn
B


Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 1448
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa-Młotkowo ;)

PostWysłany: Wto 12:55, 01 Maj 2012    Temat postu:

Zamalowałem taką farbką sporą rysę na WM Carene. Jak się wie, gdzie wbić paznokieć, można to zdrapać, ale samo z siebie nie złazi, a już ponad rok minął.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin