Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

recenzja pióra "Jinhao 530"

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie 18:32, 19 Gru 2010    Temat postu: recenzja pióra "Jinhao 530"

Przybliżone wymiary: długość zamknięte - 14,6 cm, długość bez skuwki – 13,0 cm, długość ze skuwką założoną z tyłu – skuwki nie można nałożyć, długość sekcji (bez stalówki) – 2,2 cm, długość stalówki – 2,4 cm, szerokość skuwki w najgrubszy miejscu – około 1,7 cm, szerokość korpusu w najgrubszym miejscu – około 1,6 cm

wady:
1. coś swobodnie klekoce w skuwce gdy nią potrząsam
2. czuć, że pierścienie (ten mocujący klips i ten przy drugim końcu pióra) "haczą", nie są dopasowane do korpusu i skuwki "na gładko". Było by pół biedy gdyby jeszcze nie było tego - delikatnego wprawdzie ale jednak - drapania i na przykład wyczuwalne niedopasowanie wynikało z zaokrąglanych kształtów składowych elementów (jak np. w brzegowych okuciach parkera urbana). Niestety lekkie drapanie czuć. Mam nadzieję, że doszlifuję kształty po prostu używając tego pióra. Opisywany mankament nie dyskwalifikuje oczywiście pióra.
3. powłoka przy pierścieniach trochę się złuszczyła, troszeczkę powłoki odlazło. Ta wada jest już irytująca. Nie widać tego na pierwszy rzut oka ale jednak jest to fakt. Trzeba się dobrze przyjrzeć i widać metal wyglądający spod kolorowej powłoki. Mam nadzieję, że nie nastąpi eskalacja tej wady. Szkoda - taki drobiazg a świadomość jego istnienia znacznie obniża ocenę pióra. Może tylko mój egzemplarz taki trefny.
4. kamyk na klipsie. Chciałbym wierzyć w to, że jest szlachetny albo chociaż szlachetny w połowie. Moim zdaniem jest niepotrzebny. No, ale wiedziałem na co się decyduję.
5. "handmejd" w spływaku. Nacięcia są tak nierówne jakby były robione ręcznie. Gdyby rzeczywiście była to ręczna robota to, kto wie, może nawet byłbym z tego stanu rzeczy zadowolony, ale nie mam pewności co do tego stanu więc oceniam fakt nierówności wcięć spływaka jako wadę.
6. gigantyczna stalówka. Już na zdjęciach w necie widziałem, że nie jest małą ale to co zobaczyłem "na żywo" przerosło moje obawy. Wciskając "kupuję" w sklepie internetowym myślałem, że widok "na żywo" tej wielkiej stalówki zniosę lepiej. Niestety znoszę ten widok ciężko. Nie lubię takich proporcji. Gdyby to pióro miało stalówkę taką jak w Watermanach Carene – ooo, to co innego, byłoby wspaniałe a tak, to mi się nie bardzo podoba.
7. kłopot z rozpoczęciem pisania - trzeba potrząsnąć żeby zaczęło pisać. Być może jest to kwestia atramentu do którego dolałem tuszu.

Doszedłem do wniosku że kłopot z rozpoczynaniem pisania może wynikać z trefnego systemu napełniania. Atrament dziwnie się w śrubie przelewa, przykleja się do ścianek i nie chce opadać gdy obrócić pióro stalówką w dół. Gdzieś na forum wyczytałem że w innych piórach też to się zdarza i może być to spowodowane zatłuszczeniem wnętrza śruby/konwertera. Pomaga podobno płukanie wodą z "Ludwikiem" albo z octem.

zalety:
1. stalówka (rozmiar – pisząca grube linie) dobrze pisze, tak... hm... oleiście, z poślizgiem, tak - pióro ślizga się po kartce (jak już zacznie bo z rozpoczęciem pisania jest kłopot o czym napisałem wyżej). Pomijając rozmiar stalówki i kształt (wolę te z parkerów vector, urban i watermana Carene) to w zasadzie nie ma się do czego przyczepić - wzdłuż brzegu niebrzydki ornament, przez środek, wzdłuż osi pióra napis "Jinhao" i w poprzek tej osi, przy sekcji, drugi napis "18 KGP". Czy jest w stalówce złoto - mniejsza o to.
2. stylistyka, design, fajna kolorystyka. Przed otwarciem pióra efekt psuje tylko kamyk w klipsie. Po otwarciu niestety dochodzi ta nieszczęsna, gigantyczna stalówka. Gdyby nie te dwa elementy pióro podobałoby mi się bardzo.
3. skuwka na gwint. Gwint w skuwce jest niestety plastikowy przez co nie tak szlachetny jak mógłby być gdyby był metalowy. Ale może tak być powinno a ja się nie znam... Jinhao jest, póki co, moim jedynym piórem z gwintowaną skuwką więc nie mam pojęcia o tym, czy gwint może być metalowy.
4. ciężar (62 gramy) – sprzedawca opisał je jako ciężkie i jest takie rzeczywiście. Ciężar był jednym z motywów kupna. O parkerze urbanie przeczytałem gdzieś, że jego korpus jest zrobiony z mosiądzu. Biorąc poprawkę na rozmiar Jinhao 530 to jego korpus też może być zrobiony z mosiądzu. Przypuszczam, że to pióro odpowiednio rzucone może przebić ludzką czaszkę. Zawsze to lepiej mieć pod ręką taką dyskretną broń niż nie mieć żadnej.

inne cechy:
1. system napełniania - śruba (chyba rzymska czy jakoś tak). Kiepsko działa albo ja nie umiem jej obsłużyć. Udało mi się przy jej pomocy wypełnić atramentem tylko połowę naboju. Z reguły napełniam pióra wyjmując naboje i nalewając atramentu przy pomocy strzykawki. Może jeszcze się nauczę...
2. bez pudełka. Sprzedawca proponuje dokupienie pudełka osobno. Zagapiłem się i nie skorzystałem.

Ocena ogólna
Jestem trochę rozczarowany. Pieniędzy wielkich nie wydałem i w sumie to widziałem co kupuję, niemniej jednak liczyłem na coś co da mi dużo satysfakcji . Nie do końca odpowiada mi jego stylistyka. Gdyby jakość wykonania była wyższa i stalówka inna to byłbym bardzo zadowolony a tak to nie jestem. Będę używał tego pióra w domu. Mam trochę wyrzutów sumienia – może kupując to pióro pozbawiłem kogoś dużej satysfakcji z jego posiadania.


Ostatnio zmieniony przez Robert M. dnia Pią 21:58, 31 Gru 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Thay
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2830
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 19:46, 19 Gru 2010    Temat postu:

Bardzo dziękuję za recenzję.
Jeśli - nie zniechęcony tym piórem - zakupisz kolejne, śmiało ślij kolejne opisy. Smile
Serio dolałeś tuszu do atramentu? Czemu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jinhao
F


Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: dolny slask

PostWysłany: Nie 22:33, 19 Gru 2010    Temat postu:

Witaj
Czy kupując to piórko zwane "cienkopiskiem otrzymałeś wzorcowy nabój , firmy Jinhao ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 9:19, 20 Gru 2010    Temat postu:

Ad pytania nr 1
dolewam tuszy do atramentów bo zauważyłem, że mało co widać z tego co napisałem 5 lat temu. Może dlatego, że uzywałem najtańszego "Hero"? Nie wiem...Ale wiem, że pieczątki widać dłużej niż napisy a pieczątki stawia się tuszem. Tak więc dolewam tuszy do atramentów.
Ad pytania nr 2
tak. Dostałem mały nabój. NIe wiem czy firmowy. Nie było chyba żadnego napisu. Już zużyłem ale chyba gdzieś leży pusty to może jeszcze się przyjrzę. Była też dołączona śruba. Cienkopisem to bym tego pióra nie nazwał. Grubość linii zaprezentuję już wkrótce w zestawieniu z liniami zmaltretowanych przeze mnie piór Parkera - Vectora i Urbana. Podeślę do tego tematu link do działu naprawa piór (choć to, co napiszę będzie raczej o ich niszczeniu, przerabianiu, czymś takim).


Ostatnio zmieniony przez Robert M. dnia Pon 9:22, 20 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jinhao
F


Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: dolny slask

PostWysłany: Pon 20:34, 20 Gru 2010    Temat postu: Jinhao 530

Cienkopisem nazwałem te pióro z przekory bo jest jednym z najgrubszym pisadeł . Pisze kreską ponad M , bardziej do B
Pozdrawiam Jinhao


Ostatnio zmieniony przez jinhao dnia Pon 20:34, 20 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 21:38, 20 Gru 2010    Temat postu:

Oki Oki. Czasem ciężko kapuję. A co do linka... o żesz w mordę... ten model jeszcze fajniejszy. Taki... cały czarny. Gdybym nie znał wad tego pióra to pewnie wybrałbym właśnie to a nie to moje. Tymczasem nie mogę zaprezentować linii bo nie umiem wklejać zdjęć. Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak wklejać zdjęcia? Jakiego formatu mają być pliki itd.?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Śro 20:49, 05 Sty 2011    Temat postu:

prezentacja kreski jest w recenzji pióra Jinhao A5.

Link
http://www.piorawieczne.fora.pl/recenzje-pior,6/recenzja-piora-jinhao-a5,4684.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 23:10, 07 Sty 2011    Temat postu:

zdarza się, że pióro nie chce zacząć pisać Sad ale być może jest to wina atramentu zmieszanego z tuszem kreślarskim i takim do stempli
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 23:20, 07 Sty 2011    Temat postu:

zmieniam śrubę na nabój parkera i... o rzesz... już wiem do czego był ten firmowy nabój który koniec końców chyba wywaliłem po opróżnieniu. Parkerowski nabój ma za małą średnicę Evil or Very Mad zakręcam taki luźno osadzony nabój, odkręcam a on siedzi w korpusie zamiast przy sekcji aaaaaaaaaaaaa chce mi się wyć. Chyba będę musiał jakoś go usztywnić dodatkowo jakimś klinem z papieru... co za ftopa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mashun
F


Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 8:51, 08 Sty 2011    Temat postu:

Bo naboje Parkera są grubsze. Włóż normalny, standardowy nabój, np. Pelikana.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mashun
F


Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 8:57, 08 Sty 2011    Temat postu:

Nie mogę edytować powyższego postu, nie wiem dlaczego. Przepraszam, nie czytałem uważnie, skoro Parkerowski jest jeszcze "za cienki" to może faktycznie jakieś niestandardowe naboje są potrzebne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adrian
M


Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 10:08, 08 Sty 2011    Temat postu:

Jeżeli nabój wchodzi a potem sam wypada to znaczy że za ma zbyt szeroką dziurę.
Naboje parkera są specyficznie i do niewielu piór poza Parkerem pasują (o ile do jakichś pasują).

Spróbuj tak jak mashun Tobie radzi, czyli spróbuj ze standardowymi nabojami.
Powinny pasować te zwykłe, sprzedawane po marketach za kilka zł w paczkach po kilkadziesiąt sztuk.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pior_nick
M


Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 400
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 9:19, 04 Mar 2011    Temat postu:

Kupiłem niedawno to pióro w wersji czarnej (w sumie to nie wiem jakiej kolorystycznej wersji dotyczy recenzja).
I tak:

Ad 1. Faktycznie coś klekocze w skuwce, ale jak się mocno potrząśnie, nie zauważalne podczas normalnego użytkowania.
Ad 2. Nic nie haczy, nic nie drapie.
Ad 3. Nic się nie łuszczy.
Ad 4. Kamyk - jest i tyle, dla mnie klips mógłby być całkiem inny, jakiś prosty, gładki, minimalistyczny wręcz, no i bez kamyka - pióro wyglądałoby wtedy genialnie.
Ad 5. U mnie nacięcia w spływaku są równe.
Ad 6. Jak dla mnie stalówka proporcjonalna do ogromnych gabarytów pióra, gdyby była delikatna, powstałby pewien dysonans: wielkie, grube pióro i coś drobnego przyczepionego do jego końca/początku, ale rozumiem że to kwestia gustu i preferencji. Ja kupowałem duże pióro, w którym wszystko miało być duże Wink
Ad 7. Kłopot był tylko z pierwszym wystartowaniem pióra, trwało to ładnych kilka minut, teraz pióro w ogóle nie wykazuje falstartu przy 'ruszaniu', zakręcana skuwka skutecznie zapobiega zasychaniu atramentu.
Od siebie dodam, że skuwka mogłaby zakręcać się precyzyjniej na korpusie, czasem można nie trafić równo z gwintem, trzeba uważać żeby nie przykręcić krzywo i uszkodzić plastikowy gwint w skuwce tym metalowym z korpusu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Robert M.
XF


Dołączył: 19 Gru 2010
Posty: 35
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 9:57, 04 Mar 2011    Temat postu:

mój model jest w kolorze fioletowo-niebiesko-granatowo-czarnym. W necie można jeszcze znaleźć zdjęcia tego modelu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pior_nick
M


Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 400
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 10:50, 04 Mar 2011    Temat postu:

Kojarzę ten model Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tony Soprano
XXF


Dołączył: 22 Lip 2011
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Pią 10:41, 22 Lip 2011    Temat postu:

Witam,

Brat dostał takie cudo...
Na Pelikanowskim atramencie nie chciało startować, zawsze z rana mu zasychał.
W tej chwili wsadziłem do niego tłok z WM i lata na atramencie Parkera całkiem znośnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcingrychtol
XXF


Dołączył: 04 Mar 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 16:28, 08 Mar 2012    Temat postu:

Dzisiaj do mnie takie przyszło Smile

Nie mam problemów z zakręcaniem, choćbym się starał to zrobić krzywo, to gwint wchodzi prosto. Było je trudno rozpisać, musiałem je rozebrać i zamoczyć spływak w atramencie. Co do dużej stalówki, to również uważam, że mniejsza wyglądałaby dziwnie. Jest wrażliwe na wstrząsy. Nie nadaje się do noszenia na co dzień. Jak je wyciągnąłem z torby, to się okazało, ze cała zawartość tłoczka znalazła się w skuwce. Dobrze, ze jest zakręcane, to mi się nic do torby nie wylało. Dodam, ze noszę przy sobie 3 inne pióra, min. Frontiera i żadne tak nie plami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Śro 23:52, 16 Paź 2013    Temat postu:

Problemy z rozpisaniem biorą się niekiedy z tego że spływak i cylinderek konwertera może być zatłuszczony. U mnie tak było i dopiero przetarcie wszystkiego wacikiem nasączonym denaturatem dało znakomite rezultaty. Wody z octem lepiej do czyszczenia cylinderka konwertera nie stosować, bo bardzo utrudnia posuw tłoczka. Za bardzo wysusza, a tam mały poślizg jest konieczny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Sob 0:07, 19 Paź 2013    Temat postu:

Do czyszczenia piór najlepszy jest DENATURAT. Nie ocet i nie płyn do naczyń.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Sob 0:14, 19 Paź 2013    Temat postu:

Uważam jednak że Jinhao 2006-2 jest lepsze od Jinhao 530. I sprzedawane jest wraz z ładnym firmowym etui. Zapewne i to pióro też, ale sprzedawca szuka okazji do dorobienia nieco grosiwa. Jak się daje to się kraje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ann
M


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 7:41, 19 Paź 2013    Temat postu:

terni, przygotuj może recenzję tego Jinhao 2006-2, wg Ciebie jest lepsze od wszystkiego, a ja nie jestem jeszcze przekonana Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Sob 10:40, 19 Paź 2013    Temat postu:

Od wszystkiego to nie! Nie przesadzajmy. Butelka dobrego piwa jest na pewno od każdego pióra lepsza! Wszystko zależy od tego co kto chce. Są też tacy, którzy uważają że ołówek jest lepszy od każdego pióra. W pewnym sensie i to jest prawdą. Mi to pióro się spodobało i dlatego go kupiłem. Widać mam taki gust wypaczony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ann
M


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 11:44, 20 Paź 2013    Temat postu:

butelką piwa nie napiszę kolokwium Very Happy ale jestem ciekawa Twoich odczuć po użytkowaniu tego pióra, moje Jinhao mnie jak na razie nie rozczarowały (poza momentem, kiedy dostały nie ten atrament, co trzeba...)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin