Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Recenzja pewnego no-name'a

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
quetzal
XF


Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią 19:31, 08 Mar 2013    Temat postu: Recenzja pewnego no-name'a

Jakiś czas temu w moje ręce trafiło pióro, które z początku zupełnie nie przypadło mi do gustu. Obejrzałem ten granatowy gadżet reklamowy , bardziej z poczucia obowiązku niż ze szczerego zainteresowania, skreśliłem słów parę, by sprawdzić jak sprawuje się w zetknięciu z papierem i... odłożyłem na długo do szuflady. Mówiąc krótko, potraktowałem ten podarek jako nie wartego większej uwagi Chińczyka i skazałem na zapomnienie. Ostatnio, przeglądając szpargały postanowiłem jednak bliżej mu się przyjrzeć i muszę przyznać, że moja początkowa ocena była bez wątpienia zbyt pochopna.

Pióro jest przede wszystkim wykonane całkiem starannie. Metalowy korpus oraz skuwka nadają mu solidny "look" i przyjemny ciężar. Obsadka z czarnego, gładkiego plastiku dobrze komponuje się z całością. Irydowa stalówka posiada ozdobny wzorek i nosi oznaczenie "2" - nie mam pojęcia co to za rozmiar, ale gdybym miał go z czymś porównać to z "F" Watermana. To co mnie na początku zraziło to złote wykończenia (stalówka, pierścienie na skuwce i obsadce, klips i końcówka korpusu). Połączenie tego koloru z granatem całości uważam za dosyć niefortunne, aczkolwiek powoli zaczynam się do niego przekonywać. Wink

Co do komfortu pisania, to chociaż stalówka nie sunie tak gładko, jak w piórach z wyższej półki, nadal pozostaje on na przyzwoitym poziomie. Dobór naboju też nie jest kłopotliwy, pasuje rozmiar international więc przed nami cała paleta kolorów, którymi można pisać bez zbędnych kombinacji i manewrów.

Nie mam niestety pojęcia kto jest producentem owego pióra. Szukałem podobnych na stronach różnych firm oferujących gadżety promocyjne ale nie znalazłem nigdzie takiego modelu. A szkoda, bo ciekaw jestem jaka "manufaktura" go popełniła. Tak sobie myślę, pisząc tę krótką recenzję, że nawet wśród taniej masówki trafiają się pióra całkiem przyzwoicie wykonane. Pióra, które mogą służyć nie gorzej niż budżetowe produkty znanych producentów i zasługują na odrobinę uwagi choćby ze względu na ciekawy wygląd czy też efemeryczność marki.

Poniżej kilka fotek:

[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]

I próbka pisma:

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ann
M


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią 21:54, 08 Mar 2013    Temat postu:

już chciałam się wyrywać przed szereg, że to waterman gentleman, ale chyba jednak nie do końca...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lepki
F


Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kielce/Lublin

PostWysłany: Pią 23:51, 08 Mar 2013    Temat postu:

Przyjemnie wygląda, mimo tych złoconych elementów w sporej ilości. A jak pisze dobrze to tylko życzyć miłego użytkowania Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
quetzal
XF


Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Sob 11:14, 09 Mar 2013    Temat postu:

Ann: Rozkład kolorów bez wątpienia łączy go z Gentlemanem. Może takie było zamierzenie producenta, kto wie. Muszę się przyznać, i mam nadzieję, że nie będzie to bluźnierstwo, że granat mojego no-name'a wydaje mi się nieco bardziej atrakcyjny dla oka od gentlemanowego Wink

Lepki: Rzeczywiście, złota dużo (choć karata ani jednego Laughing) . Tak jak napisałem w recenzji, nieco mnie to drażni, tym bardziej że w zasadzie w ogóle nie lubię złotych dodatków w piórach. Najwyraźniej jednak ten konkretny okaz będzie stanowił wyjątek potwierdzający tę regułę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wesola_pokahontas
XF


Dołączył: 05 Gru 2012
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Sob 23:20, 09 Mar 2013    Temat postu:

Korpus ma moim zdaniem piękny kolor, ale jak ja widzę złote wykończenia to robię się zielona Wink . Sama nie wiem czemu- ale fobia jest podobna do tej, którą mam na myśl o średniej i niskiej półce Parkera.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
quetzal
XF


Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie 21:05, 10 Mar 2013    Temat postu:

Myślę, że można go dostać z bardziej stonowanym wykończeniem, ponieważ znalazłem na alledrogo bliźniaka w innej wersji kolorystycznej. Niestety sprzedawca nie wie, kto jest producentem, a namiarów na swojego hurtownika nie chce podać (co jest w sumie całkiem zrozumiałe - pewnie boi się, że robię rozpoznanie przed rozpoczęciem działalności handlowej Wink )
Pokahontas, skąd ta alergia na tańsze Parkery?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ann
M


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 23:17, 10 Mar 2013    Temat postu:

niska półka parkera ma np. takie cudo Very Happy czy to się może komuś nie podobać? Razz

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lepki
F


Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kielce/Lublin

PostWysłany: Nie 23:18, 10 Mar 2013    Temat postu:

Widziałem zestaw z długopisem w batmanowym piórniczku Smile Cudo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wesola_pokahontas
XF


Dołączył: 05 Gru 2012
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Pon 0:40, 11 Mar 2013    Temat postu:

Ten Parker powyżej, to może jest i ładny, jak kogoś to kręci, ja właśnie na tego Vector'a (nie mylę się?) mam alergie, mój starszy brat takim pisał. Alergia zrodziła się chyba z grubości stalówki. Wstyd się przyznać, ale ja wcześniej nie miałam świadomości, że kupując pióro można mieć węższą lub szerszą stalówkę.
Sama nie byłam "święta", bo jak gdzieś wspominałam przez kilka dobrych lat, gdy skradziono mi Pelikana, pisałam P. Jotter'em i bardzo go lubiłam, bo 1. jest lekki, 2. w ładnym kolorze (mam niebieski i czarny), 3. nie wzbudzał zazdrości i nikt mi go nie ukradł- pewnie nawet by nikt nie chciał, bo po co kraść takie "coś :-/ ".
Nie znam się na piórach, jak wspominałam, ale uwielbiam pisać moimi ptaszorami Smile i Watermanami. Jak szukam pióra, to nie szukam nigdy Parkera, nawet klips mnie w nich drażni. Wiem- dziwna jestem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
quetzal
XF


Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 6:30, 11 Mar 2013    Temat postu:

Ja bym tego Vectora tak nie demonizował (choć sam nie przepadam za Vectorami). Wygląda, jak wygląda bo jest skierowany do konkretnej grupy odbiorców. Zresztą, to nie Parker jako pierwszy wpadł na pomysł pióra o "niestandardowym" wykończeniu, a właśnie Pelikan, który w połowie lat 80tych wprowadził modele o kolorowych korpusach skierowane dla młodszego odbiorcy. Ciekawe przykłady można zobaczyć pod tym linkiem: [link widoczny dla zalogowanych] Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wesola_pokahontas
XF


Dołączył: 05 Gru 2012
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Pon 11:05, 11 Mar 2013    Temat postu:

Wyjdę na okropną marudę, ale na takie tanie, szkolne, dziecięce Pelikany poluję sobie ostatnimi czasy na ebay'u z myślą o dorastającej 4 letniej bratanicy, która ciągle chce mi zabierać moje użytkowe pióra. Jednak myślę, że jak kupię Jej odpowiednio ładne, koniecznie "zielone" pióro.. to będzie serią dla dzieci się uczyła Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lepki
F


Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kielce/Lublin

PostWysłany: Pon 14:10, 11 Mar 2013    Temat postu:

quetzal, Vectory w porównaniu do tych Pelikanów z linku to są na prawdę piekne Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
quetzal
XF


Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 18:28, 11 Mar 2013    Temat postu:

Ale ja patrzę na te Pelikany z sentymentem, przez pryzmat wspomnień, ponieważ pisałem jednym z nich (a dokładnie P22) w podstawówce. Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wesola_pokahontas
XF


Dołączył: 05 Gru 2012
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Pon 21:21, 11 Mar 2013    Temat postu:

Super quetzal, a masz go jeszcze Wink?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
quetzal
XF


Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 9:06, 12 Mar 2013    Temat postu:

Szczerze mówiąc nie wiem co się z nim stało. Obawiam się, że gdzieś przepadł. Sad Ostatnio, będąc u rodziców, próbowałem go znaleźć w szpargałach ze szkolnych lat ale bezskutecznie. Moja siostra też miała taki model (ja w wersji kolorystycznej "High Voltage", a ona... hmmm, chyba "Generation"). To od nich zaczynaliśmy i oboje do dziś piszemy piórami. Smile Chyba też pokuszę się o małe łowy na eBayu, w celu nabycia któregoś z nich...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin