Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pilot 78G.
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pab
XF


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 15:14, 05 Wrz 2009    Temat postu: Pilot 78G.

Od jakiegoś już czasu nosiłem się z zamiarem kupienia niedrogiego pióra do codziennych zastosowań, które jednocześnie będzie wyposażone w przyzwoitą stalówkę pozostawiającą linię cieńszą, niż „M” Watermana. W końcu zdecydowałem się dać szansę Pilotowi i zamówiłem model 78G. Ponieważ nie widziałem go w tradycyjnych sklepach (przynajmniej w Toruniu), a ceny na aukcjach są trochę zawyżone, przyszło mi sprowadzić go z Hong-Kongu. Trwało to około tygodnia, co jest bardzo przyzwoitym czasem dostawy.

Wygląd

Wybrałem kolor czarny. W połączeniu ze złoconym klipsem i dwoma podobnymi w kolorze pierścieniami na skuwce daje to w efekcie pióro o klasycznym, stonowanym wyglądzie. Na klipsie znajdziemy napis „Pilot”, a nieco poniżej, pomiędzy pierścieniami „Japan”. W porównaniu z Watermanem Carene złocenia wyglądają trochę gorzej, ale biorąc pod uwagę różnicę w cenie, jest to w pełni uzasadnione.

[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]

Wykonanie

Pióro jest raczej niewielkie, wykonane z przyzwoitej jakości tworzywa – w moim odczuciu znacznie solidniejszego od tego stosowanego w najtańszych modelach Parkera. Pióro jest niesamowicie lekkie, co wymaga przyzwyczajenia się, jeśli ktoś używał dotychczas cięższych modeli. Skuwka jest zakręcana, nie ma żadnego kłopotu z założeniem jej na tył korpusu podczas pisania – i ze względu na rozmiar pióra, jest to chyba najlepsze rozwiązanie.

Eksploatacja

Można stosować zarówno naboje – które są jednak specyficzne dla Pilota – jak i konwerter. Osobiście zdecydowałem się na drugie rozwiązanie, więc atrament zasysam ściskając gumkę w metalowej osłonce – wybaczcie, ale nie znam fachowej nazwy tego sposobu napełniania. W pierwszej chwili wydaje się, że ma on niewielką pojemność, ale – przynajmniej przy stalówce „F” – jest to złudne wrażenie, gdyż pisząc codziennie sporo nie muszę go napełniać częściej niż dwa razy w tygodniu. Na początku nie byłem przekonany do tego rozwiązania, ale teraz uważam je za lepsze, niż standardowy konwerter z pokrętłem – pióro napełnia się szybko, czysto i sprawnie.
Jak już wspomniałem, stalówka w moim modelu to „F”, ale znacznie węższe, niż np. „F” Parkera. Podobno japońskie „F” jest odpowiednikiem zwykłego „XF”, o czym można się przekonać patrząc na zdjęcia. Sama stalówka jest dosyć duża, stalowa, pozłacana. Znajdują się na niej napisy „Pilot Super Quality Japan” i oznaczenie wielkości. Pióro pisze od razu po zetknięciu z papierem. Nie przerywa i sunie po papierze stosunkowo gładko, chociaż stawia opór większy, niż stalówka w Carene, co może jednak wynikać ze znacznej różnicy w grubości linii. Przy pisaniu stalówka wydaje słyszalny dźwięk; w żadnym wypadku jednak nie można tego nazwać skrobaniem.
Drobnym mankamentem jest grubość miejsca, w którym trzyma się pióro – dla mnie ten uchwyt jest odrobinę zbyt wąski. Wykonano go z takiego samego tworzywa jak resztę pióra, co sprawia, że po pewnym czasie ręka zaczyna się delikatnie ślizgać; nie przeszkadza to jednak zbytnio w pisaniu.

[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych]

Podsumowanie

Kwestią, którą specjalnie pominąłem na początku jest cena. Razem z przesyłką za Pilota 78G zapłaciłem niecałe 29 złotych. Dlatego, jeśli ktoś poszukuje dosyć nietypowej stalówki w przystępnej cenie, czy też solidnego pióra do codziennych zastosowań – zdecydowanie polecam. W swojej klasie cenowej zdecydowanie przewyższa wszystko, z czym miałem dotychczas do czynienia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihimlen
Gość





PostWysłany: Sob 15:31, 05 Wrz 2009    Temat postu:

Piorko badzo fajne - swietnie pisze no i bardzo porzadnie wykonane. Jedyne moje zastrzezenie to kwestia pierscieni - z tego co wiem, sa one nadrukowane. Moim zdaniem to piorko duzo lepiej by wygladalo bez obraczek (bandless).

Pozdrawiam

ihi
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pab
XF


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 15:33, 05 Wrz 2009    Temat postu:

Dokładnie, pierścienie to nadruk - i już widzę, że będzie schodził.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihimlen
Gość





PostWysłany: Sob 15:38, 05 Wrz 2009    Temat postu:

Pab napisał:
Dokładnie, pierścienie to nadruk - i już widzę, że będzie schodził.


Wystarczy wiec poczekac az zejdzie w miare uzytkowania i piorko bedzie "bandless"- co wyglada duzo bardziej efektownie - patrz niektore modele Eversharp Skyline czy tez Conway Stewarta Wink

Pozdrawiam

ihi
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Sob 15:39, 05 Wrz 2009    Temat postu:

skoro schodzi, to nawet dobrze Smile
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Komarek
M


Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 141
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 20:15, 05 Wrz 2009    Temat postu:

Super recenzja Smile
Ja używam Pilota dość sporadycznie ale zawsze z dużą przyjemnością. Posiadam stalówkę M - pisze przyjemnie z leciutkim flexem, można uzyskać grubszą linię. Zamawiając Pilota specjalnie wybrałem eMkę bo wielu userów zwracało uwagę na zbyt cienkie linie u eFek. U mnie stalówka pisze bezdźwięcznie.
Też używam konwerterka i Watermanowego czarnoniebieskiego atramentu. Nie używałem nabojów. Napis JAPAN na dolnej obrączce już się ściera. W moim egzemplarzu kolor pierścieni i napisu różni się zauważalnie od koloru klipsa i stalówki, widać zaoszczędzili na nadruku.
Za pewną wadę uważam lekkość pióra i przez to używam go rzadziej niż na to zasługuje.
Natomiast jakość tworzyw, stalówki i całe wykonanie (gwinty!) - bez zarzutu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yasmin
F


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Janów/Częstochowa

PostWysłany: Nie 11:08, 06 Wrz 2009    Temat postu:

"Pióro jest niesamowicie lekkie"

To znaczy ile waży? Ja osobiście wolę lekkie pióra. Mój Rotring Freeway waży ok 32g ale dużo wygodniej mi się pisze piórami o masie nie przekraczającej 15g.

"Drobnym mankamentem jest grubość miejsca, w którym trzyma się pióro"
Podaj średnicę jeśli możesz.

"stalówka jest dosyć duża"
Podaj jej długość (widoczną część).
I jeszcze długość całego pióra.

Sorry za techniczne wymagania ale taki już jestem Wink a na żywo jeszcze tego pióra nie widziałem.

Czy jakiekolwiek naboje są wymienne z oryginalnymi Pilota?
Czy gdzieś w okolicach śląska można zobaczyć to pióro?

edit: coś mam kłopot ze wstawianiem cytatów


Ostatnio zmieniony przez yasmin dnia Nie 11:15, 06 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Nie 11:29, 06 Wrz 2009    Temat postu:

Cytat:
Sorry za techniczne wymagania ale taki już jestem


... szukajcie, a znajdziecie (Łk 11, 5-13) Razz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yasmin
F


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Janów/Częstochowa

PostWysłany: Nie 13:59, 06 Wrz 2009    Temat postu:

Poszukałem i nie znalazłem Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Nie 14:20, 06 Wrz 2009    Temat postu:

pierwszy link z google:
Cytat:
Specification
- Weight: 12g
- Length: 13.5cm (with cap) / 12cm


o nabojach było pisane na forum - znajdziesz na pewno, a resztę nawet jeśli nie precyzyjnie, to na podstawie posiadanych danych można sobie ustalić ze zdjęć, bo są dość wyraźne ... chyba, że zależy Ci na rozmiarach co do milimetra, to bez mierzenia pewnie się nie obejdzie


Ostatnio zmieniony przez Siege dnia Nie 14:22, 06 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yasmin
F


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Janów/Częstochowa

PostWysłany: Pon 10:20, 07 Wrz 2009    Temat postu:

Siege
Powiem tak: nie wymagam mierzenia z dokładnością do 0,1mm, ale jak się napisze np. "ok. 16,5mm" - to mi wystarczy Smile

Dane długości, które ja znalazłem są nieco inne (hisnibs.com):
"5-1/8" capped and 5-3/4" posted"
Co daje odpowiednio ok. 130,175 i 146,05mm - przeliczone z cala. Długości bez skuwki nie znalazłem.

Myślę, że przyłożenie linijki do stalówki nie powinno stanowić wielkiego problemu a dla mnie będzie to bardzo pomocne przy podejmowaniu decyzji o zakupie Wink Cool

Można się spodziewać, że pytanie z mojej strony o długość stalówki będzie standardowe Wink

PS
To złote kółko z napisami na korpusie to naklejka? [link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez yasmin dnia Pon 10:22, 07 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aember
F


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Świdnica

PostWysłany: Pon 11:26, 07 Wrz 2009    Temat postu:

yasmin:

zamknięte - 13,5 cm +/- 0,1
"zatknięte" - 15,0 cm +/- 0,1
stalówka - 1,8 cm +/- 0,1

Zmierzone na żywym organizmie Wink

EDIT: Kółko to naklejka.


Ostatnio zmieniony przez aember dnia Pon 11:28, 07 Wrz 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yasmin
F


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Janów/Częstochowa

PostWysłany: Pon 11:31, 07 Wrz 2009    Temat postu:

Dzięki Very Happy
Ledwo się mieści w moich wymaganiach ale zanim się zdecyduję to jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aember
F


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Świdnica

PostWysłany: Pon 11:42, 07 Wrz 2009    Temat postu:

Za tę cenę grzech narzekać Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gormac
M


Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 19:06, 08 Wrz 2009    Temat postu:

Dzięki Pab za recenzję. Skuszony ceną i recenzjami kupiłem cztery. Czarne: F, M, B oraz zielone M. F- pisze bardzo cieńko, sucho, polecam dobrze płynący atrament. B- występuje tylko jako stub/italic (nie jestem pewien jak ją Pilot określa). Do codziennego użytku idealna wydaje się być M-ka. Pisze gładko, idealna do pisania na różnych biurowych papierach wątpliwej jakości. Pióro dobrze leży w ręku, ja wolę pisać ze skuwką założoną na korpus. Ekstremalnie lekkie! Nie każdy lubi, ale mnie pasuje. Wyjątkowa relacja jakości, użyteczności i przyjemności pisania do ceny. Polecam!
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dziaduuu
M


Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 274
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Toruń

PostWysłany: Sob 22:07, 12 Wrz 2009    Temat postu:

Bardzo fajna recenzja. Widać, że można mieć dobre piórko w rozsądnej cenie Smile może też się skuszę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Pon 21:06, 05 Paź 2009    Temat postu:

Dziś dotarły do mnie dwie sztuki - czerwony ze stalówka F i czarny z M.
Pewnie powiecie, że to sprawa gustu, jednak dla mnie ten czerwony kolor jest maksymalnie brzydki - pióro wygląda na plastikową tandetną zabaweczkę. Czarny wygląda w sumie niewiele lepiej, jednak ... nie, jednak lepiej. Natomiast jeśli chodzi o przyjemność pisania ... to już inna historia - sam już nie wiem czy bardziej wolę to japońskie F czy M - obie są wyśmienite. F pisze bajecznie cienko, ale absolutnie gładko - nie drapie, a po przyciśnięciu zostawia cieniowaną linię - dla mnie super. M pisze również cienko i wyjątkowo dobrze.

Oczywiście za +-10USD nie spodziewałem się wodotrysków, więc nie jestem ani odrobinę zawiedziony, a nawet mogę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony tym, jak przyjemnie się tym piórkiem pisze.

Zakup pióra z Hong Kongu wiąże się niestety z możliwością zaginięcia paczki gdzieś po drodze. Dobrze, że przesyłka jest ubezpieczona, a sprzedawca bez najmniejszego oporu wysyła w takim przypadku piórka po raz drugi bez czekania na zakończenie procedur reklamacyjnych.

Uważam, że gdyby nie dziecięce gusta (Hanna Montana i Włatcy Móch), to było by to idealne piórko do podstawówki i do nauki pisania ... ale ja również sobie nim popiszę przez jakiś czas, aż nie znajdzie się jakiś inny nabytek.


Ostatnio zmieniony przez Siege dnia Pon 21:08, 05 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iching
M


Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 0:14, 06 Paź 2009    Temat postu:

aember napisał:
Za tę cenę grzech narzekać Wink

Hehe... A na ebay'u "wisi" po 40 euro...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Wto 6:31, 06 Paź 2009    Temat postu:

albo po niespełna 10 USD
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aember
F


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Świdnica

PostWysłany: Wto 6:56, 06 Paź 2009    Temat postu:

Iching napisał:
aember napisał:
Za tę cenę grzech narzekać Wink

Hehe... A na ebay'u "wisi" po 40 euro...

Dałem połowę tego za trzy sztuki w wybranym kolorze/grubości, pod drzwi.
To jakoś... 6 razy taniej? Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Iching
M


Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 9:48, 06 Paź 2009    Temat postu:

Kolejny przykład na konieczność przebierania w ofertach w oczekiwaniu na tę właściwą... Ale to ponoć "przychodzi z wiekiem"... Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elbing
M


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 622
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Wto 20:30, 03 Lis 2009    Temat postu:

Dotarł do mnie czerwony Pilot ze stalówką F. Jak za tę cenę naprawdę jestem przyjemnie zaskoczony. Przetestowałem na razie piórko podłączając do niego załączony nabój z czarnym atramentem. Pisze gładko i wyśmienicie. No i przede wszystkim daje cienką kreskę czyli rzeczywiście jest to F.
Sheaffer i Waterman chyba już zapomnieli jaka jest grubość linii F. Współczesny Sheaffer Javelin ze stalówką F daje linię ok. 2x grubszą a Waterman Hemisphere GT ze stalówką F 3x grubszą linię. Obydwa na swoich firmowych atramentach.
(Nie bez powodu piszę zapomnieli bo mój stary Sheaffer Balance z 1932 r. daje kreskę porównywalną z tą jaką kreśli to pióro Pilot).

Intryguje mnie jedna rzecz. Dlaczego firma Pilot na swoich stronach www wcale się nie przyznaje do takiego produktu jak pióro wieczne Pilot 78G ?

[link widoczny dla zalogowanych]

Powyżej ani śladu Pilota 78G. Na azjatyckich stronach tej firmy również nie widać tego modelu w ofercie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Wto 22:26, 03 Lis 2009    Temat postu:

zwróć uwagę na to, że to nie jedyny model, którego nie ma na tej stronie - może chodzi o to, że strona ma rozszerzenie EU, a w europejskich kanałach dystrybucji piórko to nie jest dostępne ... w zasadzie poza Hong Kongiem i innymi Tygrysami nie widziałem tego piórka w profesjonalnej e-sprzedaży
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elbing
M


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 622
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Wto 22:28, 03 Lis 2009    Temat postu:

Na stronie Pilota dla Hong-Kongu (z rozszerzeniem hk) też nie ma Pilota 78G w produktach firmy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Wto 22:29, 03 Lis 2009    Temat postu:

hmmm, może to nie jest prawdziwy Pilot Smile
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yasmin
F


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Janów/Częstochowa

PostWysłany: Śro 20:31, 04 Lis 2009    Temat postu:

Jeśli nie Pilot to co? Lotnik? Wink
A czy on jest jeszcze produkowany?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
www.Piora.biz
XF


Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Śro 23:33, 04 Lis 2009    Temat postu:

yasmin napisał:

A czy on jest jeszcze produkowany?

niestety już nie jest produkowany.
r
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elbing
M


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 622
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw 8:51, 05 Lis 2009    Temat postu:

Jeśli Pilot 78G nie jest produkowany ta skąd sprzedawcy mają jeszcze tyle egzemplarzy w ofercie ?:

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

Jakieś zapasy ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Czw 10:09, 05 Lis 2009    Temat postu:

tak z tego wynika ... albo nawet cała linia produkcyjna
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
www.Piora.biz
XF


Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Czw 10:30, 05 Lis 2009    Temat postu:

Elbing napisał:
Jeśli Pilot 78G nie jest produkowany ta skąd sprzedawcy mają jeszcze tyle egzemplarzy w ofercie ?:

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

Jakieś zapasy ?


Witam,

Pewnie zbyt dobrze się nie sprzedawało po starej cenie. Zostało sporo i teraz są wyprzedawane po bardzo dobrej cenie.
W paru miejscach czytałem, że pióra produkowane były tylko na rynek azjatycki i ich produkcja została już zakonczona.

pozdrawiam, Rafał
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin