Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pilot 78G.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mrsz30
Gość





PostWysłany: Wto 18:58, 09 Mar 2010    Temat postu:

Rozważam zakup kolejnego Pilota 78G, tym razem właśnie ze stubem. Mam już jedną taką stalówkę, ale to sam ją zeszlifowałem i ciekaw jestem jak pisze taka fabryczna.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SHp
XXF


Dołączył: 23 Lis 2009
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:08, 09 Mar 2010    Temat postu:

Takiego porównania jeszcze tutaj nie było zdaje się.
[link widoczny dla zalogowanych]
Jak widać dla każdego coś miłego Wink


[EDIT] żeby nie było, że małe. Klikać w miniaturkę aż do skutku.


Ostatnio zmieniony przez SHp dnia Wto 20:10, 09 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Sob 1:26, 20 Mar 2010    Temat postu:

mrsz30 napisał:
Rozważam zakup kolejnego Pilota 78G, tym razem właśnie ze stubem. Mam już jedną taką stalówkę, ale to sam ją zeszlifowałem i ciekaw jestem jak pisze taka fabryczna.
Możesz coś więcej dopowiedzieć? Ja mam stalówkę B i właśnie chcę ją zeszlifować, bardzo ciekawy efekt pisania tym piórkiem, wrzucę recenzję w niedzielę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Sob 1:29, 20 Mar 2010    Temat postu:

SHp napisał:
Takiego porównania jeszcze tutaj nie było zdaje się.
[link widoczny dla zalogowanych]
Jak widać dla każdego coś miłego Wink


[EDIT] żeby nie było, że małe. Klikać w miniaturkę aż do skutku.


Czy masz wrażenie, że intensywność atramentu jest niska? Ja obserwuję to właśnie w Pilocie 78 G, zarówno F jak i B. Jakoś takie wyblakłe kolory dają, preferuję do nich ciemne atramenty.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emila
B


Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 1577
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 9:24, 20 Mar 2010    Temat postu:

Prażynko, jeśli pióro jest za suche, można rozchylić delikatnie skrzydełka stalówki. Chwytasz ją dwoma kciukami, zahaczając paznokciem o skrzydło (spływak masz przed oczami) i lekko odginasz do serca stalówki. Pod światło zwróć uwagę na szparę między skrzydłami, jak prześwituje światło, to już ten właściwy stan. Po każdym ruchu sprawdzasz, czy to już... Ja tak ostatnio uratowałam mojego Balance'a, nowego w dodatku...

To znów nie mój patent, ale recepta wyczytana w necie, a link wzięty z forum Smile
Na pewno, prędzej czy później, wpadnie Ci w oczy Smile


A szlifowanie stalówki wg blondynki objaśniłam obok. Na bazie doświadczeń Wink

Znalazłam!
Tu jest i o szlifowaniu i o rozchylaniu:
[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez emila dnia Sob 9:29, 20 Mar 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Sob 10:09, 20 Mar 2010    Temat postu:

Skorzystam z Twoich rad Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emila
B


Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 1577
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 10:33, 20 Mar 2010    Temat postu:

Powiem tylko, ze bałam się tak radykalnych metod, ale wzięłam się za szlifowanie stalówki wtedy, gdy już miałam zamówioną nową. Mogłam poszaleć, bo wiedziałam, ze nawet jak zniszczę, to nie zostanę bez. A stara się do pisania nie nadawała. No. I jak poszlifowałam, to się okazało, ze nowa właściwie niepotrzebna. Choć założenie było, ze z eFki zrobię EFkę. Wyszło M albo nawet B Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Sob 10:36, 20 Mar 2010    Temat postu:

Very Happy To z mojej B.... Very Happy czy Z jak zet wystarczy ?Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Misiekskrzypek
XF


Dołączył: 26 Wrz 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Jelenia Góra

PostWysłany: Nie 21:13, 25 Kwi 2010    Temat postu:

Dla osob, ktorym podobnie jak mnie padnie gumka po paru miesiacach uzytkowania Pilota z Hong Kongu. Chcialem doniesc o pozytywnym przeszczepie parkerowskiego tloczka, tego najtanszego plastikowego (strzykawka) do Pilota.
Opis:D
1. Ostrym nozem odciac zwezajaca sie koncowke konwertera tak aby weszla na pilotowski przebijak do naboi.
2. Z wnetrza usunac sprezynke (kulke).
3. Za pomoca teflonowej tasmy (dostepnej we wszystkich sklepach zajmujacych sie armatura lazienkowa), ktora nalezy owijac kilkunastokrotnie czesc tloczka wsuwana nastepnie do sekcji Pilota utworzyc uszczelnienie w postaci dosc grubej warstwy tej tasmy.
4. Wsunac tak spreparowany tloczek do sekcji upewniajac sie, ze wchodzi on bardzo ciasno.
5. Cieszyc sie ponownie swoim Pilotem, wszystko jest szczelne i estetyczne, jedyny minus tego rozwiazania to zmniejszona pojemnosc konwertera o odcieta czesc, lecz ilosc nabieranego atramentu i tak jest wieksza niz ta zaciagana przez oryginalna gumke, ktora mi sflaczala i sie rozciagnela. Polecam!



Ostatnio zmieniony przez Misiekskrzypek dnia Nie 23:07, 25 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zecer
M


Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 305
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 18:18, 05 Paź 2010    Temat postu:

Odkupiłem od nilfeina czarnego Pilota 78G (F) i... dołączam do wszystkich ochów i achów, które tu napisano na jego temat. Stalówka pisze rzeczywiście bardzo cienko i płynnie. Jedyne do czego można się przyczepić, to nieprzeźroczysta gumka do napełniania atramentu.

Ponieważ znajomy sprzedawca miał w dobrej cenie stalówki do Watermana Hemisphere, odkupiłem od nilfeina również takie pióro (stalowe). Po wymianie stalówki okazało się, że stalówka EF Watermana pisze wyraźnie grubiej niż F-ka Pilota 78G. Zaznaczam jednak, że to "wyraźnie grubiej" nie znaczy w tym przypadku, że za grubo. Według mnie wszystkie europejskie stalówki F powinny tak pisać (jak ta EF-ka) Very Happy

Tym sposobem mam dwa pióra, z których jestem b. zadowolony.

Zastanawiam się nad ceną tego pilota... Wydaje mi się, że żadnemu polskiemu producentowi (gdyby taki w ogóle istniał) nie opłacałoby się.... nie! - nie wyprodukować takiego pióra, lecz zrobić takiego pudełeczka, w jakie zapakowany był opisywany Pilot. W ciekawym kraju żyjemy...........


Ostatnio zmieniony przez zecer dnia Wto 18:29, 05 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nilfein
M


Dołączył: 20 Maj 2010
Posty: 144
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Białystok

PostWysłany: Wto 19:27, 05 Paź 2010    Temat postu:

Niestety, pilotowe pudełeczko to akurat było koszmarnie tandetne (zwykłe, tekturowe, szajsowne, porwałem przy rozpakowywaniu), zatem - mała errata - pudełko było od pióra marki bodajże Beifa (zresztą, lepsze niz samo pióro, które poza całkiem przyjemnym wyglądem nie oferuje absolutnie nic)...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zecer
M


Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 305
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 19:43, 05 Paź 2010    Temat postu:

Aha! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pab
XF


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 13:47, 08 Paź 2010    Temat postu:

A zamawiając tego Pilota wprost z Hongkongu otrzymuje się go wyłącznie w cienkiej folii z instrukcją obsługi; tak przynajmniej było w moim wypadku.

Co do samego pióra - w chwili obecnej eksploatowane intensywnie przez ponad rok i pisze idealnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaceksz73
XXF


Dołączył: 17 Paź 2010
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 20:00, 17 Paź 2010    Temat postu: sklep w Hongkongu

Proszę podajcie w jakim sklepie można pewnie i tanio kupić tego Pilota 78G?
Czy płaci się Vat i cło?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Airacobra
B


Dołączył: 06 Mar 2010
Posty: 709
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bochnia

PostWysłany: Pon 7:01, 18 Paź 2010    Temat postu:

poszukaj na ebay sprzedawcy pokydady - cła i vatu nie płaciłem nawet od trzech sztuk.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaceksz73
XXF


Dołączył: 17 Paź 2010
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 19:10, 18 Paź 2010    Temat postu:

Czy istnieją naboje ze zmywalnym atramentem do Pilota 78G?
Może jest sposób zasilenia tego pióra atramentem zmywalnym (oprócz zasysania przez stalówkę)?
Jeśli nie, to może jest sposób na zasysanie atramentu przez stalówkę bez brudzenia palców, pióra i wszystkiego wokół (dzieci w I i III klasie szkoły podstawowej).

Będę wdzięczy za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
della
M


Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 253
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 20:50, 18 Paź 2010    Temat postu:

jaceksz73 napisał:
Czy istnieją naboje ze zmywalnym atramentem do Pilota 78G?

Z tego co mi wiadomo, to nie ma oryginalnych nabojów do Pilota z takim atramentem.
jaceksz73 napisał:

Może jest sposób zasilenia tego pióra atramentem zmywalnym (oprócz zasysania przez stalówkę)?

Jest - wlanie atramentu do pustego naboju za pomocą strzykawki Very Happy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaceksz73
XXF


Dołączył: 17 Paź 2010
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 8:27, 19 Paź 2010    Temat postu:

Dziękuję za pomoc. Myślę, że strzykawka będzie odpowiednia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
naptaker
F


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 17:28, 28 Paź 2010    Temat postu:

Od dzisiaj mogę się dołączyć do grona zadowolonych z tego pióra. Jak dla mnie to znakomicie wydane pieniądze. Jedyny minus stanowi - o czym już ktoś wspominał - czynienie z każdego atramentu bardziej wyblakłej wersji. Nie powiedziałbym, żeby to była kwestia rozchylenia stalówki - próbowałem i choć jest trochę lepiej, to też bez szału (a i kreska się pogrubia). Może chodzi o prędkość i ilość podawanego atramentu, tj. za wolno spływa?
Poza tego rodzaju niuansami, to moim zdaniem pierwsza pozycja dla tych, którzy pragną cienkiej kreski. Ja skusiłem się też na stuba i choć to B, to wcale grubo nie pisze, a cieniuje jak trzeba.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ploosoko
XF


Dołączył: 14 Lis 2010
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:09, 30 Gru 2010    Temat postu:

Od wczorajszego popołudnia dolączam do grona zadowolonych właścicieli (dopiero wczoraj osiagnąłem efekt rogala na twarzy) 78G. Po 25dniach oczekiwania dostałem paczke z HK. Jeden czerwony pilot (stalówka M) dla żony- idealny egzemplarz, drugi zielony (stalówka M) dla mnie- krnąbrny zalałem go Watermanem niebieskim i....."suchy model" dwie serie płukania, namaczania nic -dopiero odgięcie lewego skrzydełka stalówki pokazało co potrafi to piórko Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
larix_83
XXF


Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 18:00, 22 Lut 2011    Temat postu:

Witam!
Dziś miałem przyjemność otworzyć przesyłkę z HK i zacząć przygodę z tym wspaniałym piórem! Wybrałem stalówkę F i jestem zadowolony tego właśnie oczekiwałem Smile warto było zainwestować 29 zł w te cudo.
Pisze się rewelacyjnie, nie musiałem odginać żadnych skrzydełek Razz

Niech moc inkaustu będzie z wami Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kaktus
XXF


Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Lublin

PostWysłany: Sob 23:05, 26 Lut 2011    Temat postu:

Zachęcony wpisami na forum również stałem się posiadaczem tego pióra ze stalówką M. Pierwsze wrażenia: bardzo lekkie; cienka, lekko uginająca się stalówka; pióro zaczęło porządnie pisać dopiero po trzech płukaniach (ostatnie połączone z rozebraniem pióra na części pierwsze). Teraz jestem bardzo zadowolony i mam zamiar zamówić sobie dodatkowo piórka z innymi stalówkami.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dan23
F


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 8:29, 18 Mar 2011    Temat postu: 78G Demonstrator ?!?

zy ktoś coś wie o tej wersji 78G ?

[link widoczny dla zalogowanych]

gdzie i za ile można to cudo kupić ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin