Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pilot 78G.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Pią 14:57, 15 Sty 2010    Temat postu:

a, no to wszystko jasne - coś Ci się po prostu pomieszało, bo nikt nie wspominał o cenach, więc trudno to będzie wytłumaczyć ... chyba, że jednak szczęśliwie trafiłeś i ktoś faktycznie nie tylko tak uważa, ale jeszcze będzie chciał i umiał to wyjaśnić Smile

BTW ostatnio na ebayu wisiał Pilot 78g za 40 Euro - za tyle da się Pelikana z niższej/średniej półki ustrzelić bez większego wysiłku, więc pojęcie droższe/tańsze jest dość względne. To samo tyczy się pojęć lepsze/gorsze
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alexalex
BB


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2568
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Pią 15:15, 15 Sty 2010    Temat postu:

Siege napisał:
a, no to wszystko jasne - coś Ci się po prostu pomieszało, bo nikt nie wspominał o cenach

Ja pisałem o cenach, a Ty zaproponowałeś, że mi wyjaśnisz. Więc czekam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Pią 15:20, 15 Sty 2010    Temat postu:

Znowu coś źle zrozumiałeś - ja pytałem o Twoje oczekiwania, ale nic nie proponowałem. Nie czekaj Smile
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
asor
M


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 343
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Toruń ... no prawie

PostWysłany: Pią 15:33, 15 Sty 2010    Temat postu:

Elbing napisał:

Gdzie Pilotowi 78G do wielkiego Pelikana Laughing

Wbrew pozorom bardzo blisko Razz Widzę Twój szeroki uśmiech w cytacie, ale ... Porównajmy kilka cech:

materiał - plastik w obu modelach
stalówka - stalowa pozłacana w obu modelach
zdobienia - złocone w obu modelach, chociaż w Pilocie tylko malowane
waga - obydwa lekkie
wielkość - Pilot nieco większy od "wielkiego" Pelikana, ale to nieduża różnica
skuwka - zakręcana w w obu modelach
napełnianie - do 78G też są tłoczki, a i umyć po niektórych makaronach łatwiej Smile
klasa - obydwa to pióra w podstawowej klasie swoich producentów.

I tylko cena Pilota jest skalkulowana rozsądniej, niż cena M200. No, rozumiem, że ptaszysko może być trochę droższe, z powodu zdecydowanie ładniejszego wyglądu. Ale nie aż sześciokrotnie.
Tak na marginesie, całkowicie zgadzam się z Prażynką: mój 78G pisze bardzo dobrze, a dużo droższy M200 po naprawie w serwisie co najwyżej poprawnie. A ramach mediacji (czyli wbijania kija w mrowisko Laughing ) dodam, że obydwa modele jakością pisania nie dorastają do Faberka E-motion, kupionego na A... za mniej, niż połowę ceny M200 Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Pią 15:54, 15 Sty 2010    Temat postu:

Ja już doszłam do tego dlaczego lepiej leży w dłoni Pilot od Pelikana. Chodzi o miejsce gdzie zaczyna się zagłębienie do przykręcenia skuwki. Pelikan ma je nieco bardziej wyczuwalne i to drażni mnie gdyż trzymam pióra dosyć nisko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin_L
M


Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 573
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 17:37, 15 Sty 2010    Temat postu:

Nie wiem, jak bardzo musiał Pelikan zgrzeszyć w Waszych modelach, skoro jest gorszy od Pilota 78G. Bo mój Pilot 78G ze stalówką M jest, powiedzmy, znośny. Ale moje podejście raczej wynika z porównania ze starymi piórkami Eversharpa czy Sheaffera...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Pią 17:38, 15 Sty 2010    Temat postu:

Marcin_L napisał:
Nie wiem, jak bardzo musiał Pelikan zgrzeszyć w Waszych modelach, skoro jest gorszy od Pilota 78G.


Nikt tego nie napisał.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin_L
M


Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 573
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 17:42, 15 Sty 2010    Temat postu:

prazynka napisał:
Marcin_L napisał:
Nie wiem, jak bardzo musiał Pelikan zgrzeszyć w Waszych modelach, skoro jest gorszy od Pilota 78G.


Nikt tego nie napisał.


OK, jakoś taki przekaz do mnie dotarł Smile Mea culpa Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Pią 19:53, 15 Sty 2010    Temat postu:

A dziś na ebayu w takiej cenie widziałam Pilota:
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pab
XF


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 13:27, 16 Sty 2010    Temat postu:

Co nie zmienia faktu, że nadal da się go kupić za 10$ Smile

Żeby uzupełnić recenzję - w międzyczasie zamówiłem jeszcze 2 Piloty ze stalówką M. Żaden nie pisał dobrze po wyjęciu z opakowania, tak więc może się okazać że z jakością sprawa wygląda różnie. Jeden z nich w tej chwili pisze przyzwoicie, drugi niezbyt. Faktycznie warto je umyć, kilkukrotnie zalać atramentem i - czasami - dać trochę czasu na rozpisanie.

Reasumując - jeśli komuś zależy na bardzo cienkiej linii to w tej klasie cenowej nie wydaje się, żeby Pilot 78G miał jakąkolwiek konkurencję. Jeśli jednak mówimy o piórze ze stalówką grubszą, do codziennego pisania, to warto rozejrzeć się też za innymi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Sob 13:33, 16 Sty 2010    Temat postu:

Jeśli nawet płukanie jest zabiegiem koniecznym, to nie jest to chyba jakiś straszliwy problem - mam takie pióro ze stalówką M i uważam, że pisze bardzo fajnie, choć osobiście w tym modelu wolę F.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dzidek81
M


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 192
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Olesno

PostWysłany: Sob 13:35, 16 Sty 2010    Temat postu:

To ja jeszcze proszę o informację gdzie je można kupić za taką kwotę?
Będę zobowiazany.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Sob 13:35, 16 Sty 2010    Temat postu:

Zdumiewa jednak ta rozpiętość cenowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pab
XF


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 13:40, 16 Sty 2010    Temat postu:

dzidek81 - namiary zaraz wyślę na PW. Aktualnie kosztuje 7,73$ z darmową przesyłką.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Sob 13:42, 16 Sty 2010    Temat postu:

Adres sklepu jest w sklepach internetowych.

Ostatnio zmieniony przez Siege dnia Sob 13:42, 16 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Sob 13:44, 16 Sty 2010    Temat postu:

Oba moje Piloty kupiłam na ebayu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blueberry
M


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 20:38, 08 Lut 2010    Temat postu:

I wreszcie dzisiaj 78G trafiło i w moje ręce. Nałóg zbiera żniwo Smile Wybrałam czarne, stalówka B, obawiając się, że M-ka rzeczywiście jest bardzo cieniutka. Hmm, pióro wygląda świetnie, jest lekkie, zgrabne, bardzo mi się podoba na żywo! Pisze natychmiast po zatankowaniu, płynnie, lekko, ale głośno! Aż nabrałam ochoty na ten model z M-ką. Ze stubem spotykam się po raz pierwszy, więc trudno mi ocenić, bo nie mam porównania z innymi i chyba muszę się dopiero nauczyć operować taką stalówką. Podoba mi się zróżnicowanie linii, jednak piórko troszkę skrobie, tzn. hałasuje, ale mam nadzieję, że to normalne przy takim ścięciu stalówki... Trzymając pióro pod różnym kątem odgłos się zmienia, ale zawsze jakieś szuranie słychać. Zobaczymy jak mi pójdzie oswajanie tej stalówki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ellox
XF


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 14:53, 15 Lut 2010    Temat postu:

Hej!
Pyknie ktoś foto porównawcze na standardowej kartce w kratkę obok siebie próbek pisma stalówek F oraz M? Nie wiem co kupić do robienia notatek (nauki ścisłe Smile, wykresy, trochę tabelek, obwody).
Robiłem notatki tak wyglądające i było mi czasami trochę (naprawdę trochę, bo zaczynałem się już przyzwyczajać) za grubo:
[link widoczny dla zalogowanych]

Skoro M-ka 78G i tak jest dosyć cienka w porównaniu z innymi M-kami, to może i taka będzie ok ;>

W miarę możliwości z chęcią zobaczyłbym próbki na jakimś standardowym atramencie (niebieski/czarny) oraz jak na F-ce w porównaniu z M-ką prezentują się kolorowe inki Wink - ale to już kompletnie ponadprogramowo, bo mam zamiar też kupić B do kolorowych atramentów do zabawy ^^

Dzięki za wszelaką pomoc! Mam jeszcze chwilę zanim pieniądze dojdą na konto paypala na zastanowienie się nad rozmiarem stalówki Smile
Pozdrawiam


Ostatnio zmieniony przez ellox dnia Pon 14:54, 15 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kanghoy
F


Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 14:59, 15 Lut 2010    Temat postu:

Swoją drogą - Wam też strona domowa pokydadyego chodzi tak tragicznie? Chciałem zadać mu przez nią pytanie jak to jest z tymi grubościami stalowek w tych pilotach, bo w opisach ma podaną konkretną dla danego koloru piórka i chce się dowiedzieć czy ma może czarne z kazdym rozmiarem. Od pół dnia usiłuje otworzyć "kontakt" i nie moge...

Ostatnio zmieniony przez Kanghoy dnia Pon 15:01, 15 Lut 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ellox
XF


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 15:08, 15 Lut 2010    Temat postu:

Kanghoy, na stronach jego aukcji z Pilotami, poniżej większości tych ofert są zadawane przez kupujących pytania z odp. pokydady'iego - tam pisze, że trzeba mu przypomnieć jaką chce się mieć stalówkę w notce przy płaceniu paypalem. Można wziąć każdy kolor z każdą stalówką z tego, co się zorientowałem..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kanghoy
F


Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 15:11, 15 Lut 2010    Temat postu:

Dzięki. Udało mi sie w koncu odpalić kontakt, także poczekam jeszcze na potwierdzenie.

Ostatnio zmieniony przez Kanghoy dnia Pon 15:11, 15 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Pon 15:20, 15 Lut 2010    Temat postu:

Spytaj przez ebay, choć z tego co wiem, to można bez problemu.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pab
XF


Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 20:09, 17 Lut 2010    Temat postu:

Jeśli kreska ze zdjęcia jest zbyt gruba, to ta zostawiana przez M 78G też będzie.

Dorzucam zdjęcie:

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ellox
XF


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 20:54, 17 Lut 2010    Temat postu:

Osobiście wolę pisać ciut zbyt grubo, niż tak cienko jak F... Najwyżej nad pismem trochę popracuję, to wyjdzie mi to na dobre!
Kurcze, szkoda, że nie ma niczego po środku.. ;P
Dzięki i pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blueberry
M


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 140
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 9:06, 18 Lut 2010    Temat postu:

Pilot 78G ze stalówką M pisze jak marzenie. Oczywiście linia jest podobnie cienka jak Fka innych producentów, jednak to jak zachowuje się ta stalówka czyni ją moją drugą ulubioną bo Mce w M200. Rewelacyjna sprawa, jeszcze żadna stalówka tak cienko pisząca nie sprawiła mi tyle przyjemności i radości. Jako zagorzała zwolenniczka eMek, pomału zaczynam dostrzegać plusy cieńszych kresek. A piórko w kolorze czarnym bardzo mi się podoba.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
della
M


Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 253
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 23:45, 25 Lut 2010    Temat postu:

Ja mam czarną F-kę i jak piszę niezbyt szybko to pisze mi się dobrze, ale jak próbuję przyspieszyć to mam wrażenie, że atrament nie spływa tak szybko, jak powinien. Z Pilotów mam jeszcze Vortexa ze stalówką M, ale on i tak pisze cieniej od moich wszystkich "niepilotowych efek".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ellox
XF


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 23:04, 03 Mar 2010    Temat postu:

Przesyłka szła do mnie dwa tygodnie. Piórko ze stalówką B jest na prawdę fajne, można się pobawić Wink teraz tylko inwestycja w jakiś kolorowy atrament!

Niestety M-ka do użytku raczej się nie nadaje, z tegoż względu, że bez ponad normalnego (nadal lekkiego, ale przy pisaniu męczącego) docisku pisać nie chce, zostawia suchą i przerywającą kreskę. Jakiś felerny egzemplarz chyba, ale nie jedyny, tutaj kolega ma to samo:
http://www.piorawieczne.fora.pl/naprawa-pior,14/co-zrobic-z-sucha-stalowka,1495.html

W sumie nie wiem co zrobić, samemu rozszerzać stalówki nie chcę, więc chyba pozostaje prośba o wysłanie stalówki..
...W co osobiście wątpię biorąc pod uwagę, że tych piór już się nie produkuje i są to piórka tanie.
Może się rozpisze, zobaczymy. Jak dojdzie do jakiejkolwiek reklamacji, to dam znać co z tego wyszło (stuff od pokydady'ego)
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mrsz30
Gość





PostWysłany: Śro 23:19, 03 Mar 2010    Temat postu:

Moja "eMka" też tak bardzo opornie pisała i odważyłem się dokonać delikatnej operacji rozszerzenia skrzydełek stalówki. Użyłem w tym celu igły do zastrzyków i udało się! Teraz pisze bardzo dobrze, bez najmniejszego przyciskania, zostawiając fajnie mokrą kreskę.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ellox
XF


Dołączył: 19 Sty 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 18:43, 09 Mar 2010    Temat postu:

Dobra, skalpel poszedł w ruch, Mka pisze już jak trzeba.
Nie zmienia to faktu, że nie chcę przestać robić notatek stalówką B Very Happy. Symbol całki wygląda tak świetnie! ;P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Wto 18:54, 09 Mar 2010    Temat postu:

To fakt, że stub jest wręcz stworzony do takich zawijasów Smile
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin