Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pilot 78G.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elbing
M


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 622
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw 12:22, 05 Lis 2009    Temat postu:

www.Piora.biz napisał:
Pewnie zbyt dobrze się nie sprzedawało po starej cenie


To jaka była ta stara cena ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sanchez
XF


Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 17:21, 19 Lis 2009    Temat postu:

Dzisiaj odebrałem przesyłkę z Azji. Chciałbym bardzo podziękować wszystkim Użytkownikom, którzy zachęcili mnie do zamówienia Pilota na eBay, bo było warto.

Co do samego pióra: ładna stalówka, miły kształt korpusu... Skuwka niezbyt- wygląda nieco tandetnie ze swoimi 'złoceniami'.

Pisze świetnie-precyzyjna, naprawdę cienka linia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gość
B


Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 918
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 17:41, 19 Lis 2009    Temat postu:

Fajnie...do mnie wczoraj dotarł nowy Conklin i chińczyk Huashi -stalówka Conklina pisze bajecznie, choć skuwka wygląda jak ze sklepu po 5 zł....a chińczyk? cieniutka precyzyjna linia..bomba..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafi206
F


Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 14:31, 16 Gru 2009    Temat postu:

Czytałem tak sobie o tym Pilocie 78G i zastanwiałem się co wam forumowiczom może sie podobac w tym piórze. Wydając 10 dolarów postanowiłem to sprawdzić. Piorko kupione na ebay przyszło do mnie po około 3 tygodniach. Rozpakowałem i powiem szczerze z wyglądu nic specjalnego - lecz czego mozna było sie spodziewać za 10 dolarów. Moje wrażenie było mizerne do czasu aż napełniłem piorko i zaczołem nim pisać. Stalówka jest naprawde jak z innej bajki i byłem wrecz w szoku jak pieknie pisze. W swojej kolekcji posiadam takie pióra jak WM Expert, Wm Hemipshire, Pelikan M200 i MOnta Blanc Chopin ale tą stalówką jestem naprawde mile zaskoczony. Po kilku dniach użytkowania powoli napalam się na kolejne pioro z karju kwitnącej wiśni. Chyba kupie Sailora 1911 bo podoba mi sie kształat MB Chopin. Podsumowaywyjąc polecam to pirko bo za śmieszne pieniądze mozna je kupić na Ebay i cieszyc sie świetną stalówką. Wszystkim polecam to piórko bo lepszego w tej cenie nie znajdziecie a nawet pióra Parkera w wyzszej kwocie dużo gorzej sie sprawują.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gość
B


Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 918
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 16:20, 16 Gru 2009    Temat postu:

Kolego Rafi, bez urazy... Nie wszystko co tanie i skromne jest beznadziejną tandetą..Nie mam aukrat Pilota 78 i generalnie nie kolekcjonuję piór, tylko je używam.Natychmiast sprzedałbym niedawno kupionego Shaeffera Intrique żeby kupić nowego fajnego japończyka..
Z ebaya mam 2 piórka Platinum (jedno w drodze) i 3 piórka Pilota i jestem nimi zachwycony bardziej niz jakimkolwiek Parkerem czy innym modelem pióra
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafi206
F


Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 21:11, 16 Gru 2009    Temat postu:

To tez pisałem o moim miłym zaskoczeniu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pietern
B


Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 1740
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 22:57, 16 Gru 2009    Temat postu:

RobertM napisał:
Kolego Rafi, bez urazy... Nie wszystko co tanie i skromne jest beznadziejną tandetą..Nie mam aukrat Pilota 78 i generalnie nie kolekcjonuję piór, tylko je używam.Natychmiast sprzedałbym niedawno kupionego Shaeffera Intrique żeby kupić nowego fajnego japończyka..
Z ebaya mam 2 piórka Platinum (jedno w drodze) i 3 piórka Pilota i jestem nimi zachwycony bardziej niz jakimkolwiek Parkerem czy innym modelem pióra


Ba! Bo w Parkerze to nie bardzo się jest czym zachwycać. Poza Duofoldem.
A na tego taniego japończyka nabrałem ochoty i nabędę go w nowym roku.
Piotr
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gość
B


Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 918
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 23:15, 16 Gru 2009    Temat postu:

Tak, przyznaję, że Duofold niczego sobie..choć bardziej podoba mi się Waterman Charleston i dupa ze mnie, że kupiłem od koleżanki z forum
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Czw 9:22, 17 Gru 2009    Temat postu:

Pochwal się Robercie cóż to do Ciebie za nowy Japoniec wędruje Smile
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gość
B


Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 918
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 15:06, 17 Gru 2009    Temat postu:

Nic drogiego..takie zwykłe piórka, ale bardzo mi się podobały :
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nifrodel
F


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 15:33, 17 Gru 2009    Temat postu:

RobertM napisał:
Nic drogiego..takie zwykłe piórka, ale bardzo mi się podobały :
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Napiszesz recenzję? Smile Jestem ciekawa jak się będą sprawować. A stalówki to F-ki?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gość
B


Dołączył: 30 Paź 2009
Posty: 918
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 16:44, 17 Gru 2009    Temat postu:

Nie umiem tak pięknie jak niektórzy, ale spróbuję go przedstawić w jakiś sposób
z tego co wiem stalówki to F-ki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piorok
XF


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 17:59, 17 Gru 2009    Temat postu:

Zauważyłem duże zainteresowanie Pilotem 78g, którego również zamówiłem i czekam, może przed świętami dojedzie (kupione na Alledrogo) za rozsądne pieniądze, ale dziwi mnie fakt, że na aukcjach pióra te zaczynają osiągać przyzwoite ceny. Ostatnia obserwacja to Pilota można było kupić za około 40 zł + koszty przesyłki a teraz tak się rozkręcili że pióro osiąga ceny w okolicach 70 zł, nawet jeden egzemplarz wylicytowano za 102 zł.
Może to cuda przedświąteczne
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elbing
M


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 622
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw 18:46, 17 Gru 2009    Temat postu:

Czyli zakup Pilota 78G z ebay wychodzi taniej przy obecnym kursie USD.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aember
F


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Świdnica

PostWysłany: Czw 20:23, 17 Gru 2009    Temat postu:

Nigdy nie widziałem na allegro taniej niż z ebaya.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafi206
F


Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 21:10, 17 Gru 2009    Temat postu:

Na ebay Pilot 78G są za 10 dolarów - koszt wysyłki bezpłatny więc nie przepłacajcie n allegro.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Czw 22:17, 17 Gru 2009    Temat postu:

Czasem nieuzasadniony strach przed zakupami z zagranicy sprawia, że ludzie wolą kupować w kraju - wolna wola.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dan23
F


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 12:16, 06 Sty 2010    Temat postu: Też mam

Od wczoraj też jestem posiadaczem pióra Pilot 78G ze stalówką "F". Przyszło prosto z Hong Kong'u z informacją że w sklepie internetowym (którego adres zamieściłem na forum) jest jeszcze taniej niż na ebay !
Pierwsze wrażenie:
Lubie pióra cienkopiszace - wcześniej pisałem parkerem jotter ze stalówka XF a ostatnio parkerem Sonetem też ze stalówką XF - które pisze przezwoicie (jak dla mnie) cienką kreską.
Ale stalówka "F" Pilota jest naprawde cienkopisząca widocznie cieńsza niż mój sonnet stalówka XF (mysle że perker oznaczył by to jako XXF) zaskoczenie było spore !
Pióro fajne (za te 25 zł - bardzo fajne : )) ) pisze naprawde cienko - tylko chyba miałem pecha - bo nie pisze płynnie tylko skrobie papier !
Prosze o radę co z tym zrobić
Samo przejdze jak nim troche popisze ?
To tak mam być ?
Co zrobić żeby się tej przypadłości pozbyć ?


Ostatnio zmieniony przez Dan23 dnia Śro 12:17, 06 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Pią 23:01, 08 Sty 2010    Temat postu:

A mnie pokusiło na wypróbowanie Pilota ze stalówką B i sobie dokupiłam właśnie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nifrodel
F


Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 19:07, 09 Sty 2010    Temat postu:

Całkiem fajne pióro. Na zdjęciach wyglądało bardziej... hm...tandetnie? Tymczasem przyszedł do mnie porządnie wykonany egzemplarz z odkręcaną skuwką. Stalówka F pisze rewelacyjnie cienko. Żadne z dotychczas wypróbowanych F-ek innych piór nie może się z nią równać. Jestem bardzo zadowolona z zakupu Smile Trochę trzeba było poczekać na paczuszkę z Hong Kongu, ale było warto Smile (zwłaszcza, że wysyłka gratis)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 15:06, 14 Sty 2010    Temat postu:

Ja również mogę pochwalić się swoją opinią. Przesyłka z Hongkongu dotarła w kopercie ale bez uszczerbku. Wygląd pióra tandetny.Czerwień (bo taki kolor wybrałam) jeszcze nie wygląda tak źle, natomiast złote wykończenia to typowa "chińszczyzna". Wnętrze piórka bynajmniej nie wygląda bardziej ambitnie. Natomiast zaskakuje to pióro swoją lekkością i płynnością w pisaniu nim od pierwszego napełnienia. Stalówka F-ka rzeczywiście daje cieniutką kreskę i mimo twardości pisze się nią całkiem komfortowo. Moim subiektywnym zdaniem tak cienka kreska nie wydobywa jednak piękna atramentów.Niebieski atrament to po prostu niebieski, czerwony to czerwony,całe bogactwo inków gdzieś mi się po prostu minimalizuje wraz z mniejszą grubością linii. Oczekuję jeszcze na czarnego Pilota ze stalówką B i mam nadzieję,że mile mnie zaskoczy w tej kwestii. Pióro to lepiej leży mi w dłoni niż Pelikan M 200 i za to otrzymuje ode mnie wielkiego plusa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elbing
M


Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 622
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw 16:09, 14 Sty 2010    Temat postu:

prazynka napisał:
Pióro to lepiej leży mi w dłoni niż Pelikan M 200 i za to otrzymuje ode mnie wielkiego plusa.


Rozumiem, że to zdanie rozumiemy jako żart Wink
Gdzie Pilotowi 78G do wielkiego Pelikana Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 16:33, 14 Sty 2010    Temat postu:

Bardzo zmartwilam się fatem,że mam tak kiepskie poczucie humoru Wink :

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alexalex
BB


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2568
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw 17:58, 14 Sty 2010    Temat postu:

Elbing napisał:
prazynka napisał:
Pióro to lepiej leży mi w dłoni niż Pelikan M 200 i za to otrzymuje ode mnie wielkiego plusa.

Rozumiem, że to zdanie rozumiemy jako żart Wink
Gdzie Pilotowi 78G do wielkiego Pelikana Laughing

A ja nie rozumiem - dlaczego tańsze pióro nie może lepiej leżeć w dłoni i lepiej pisać niż uznany Pelikan?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
prazynka
M


Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 521
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Tychy

PostWysłany: Czw 18:14, 14 Sty 2010    Temat postu:

Mam oba, i Pelikan ani nie jest większy gabarytowo ani lepszy przez sam fakt że mój zakupiony egzemplarz jest felerny. Do tego w dłoni leży mi mniej komfortowo i TYLKO w tej kwestii oba porównałam względem siebie biorąc pod uwagę własne odczucia. Sama renoma firmy to jednak trochę za mało, za tym powinna iść faktyczna jakość. Mimo ogromu wad mój egzemplarz Pilota pisze a Pelikana nie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aember
F


Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Świdnica

PostWysłany: Czw 19:24, 14 Sty 2010    Temat postu:

Jeśli nie jesteś fanatyczką supercienkich stalówek, to będziesz zadowolona z B. Bardzo przypadła mi do gustu, mimo, że to mój pierwszy w życiu stub.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hubi
XXF


Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 10:22, 15 Sty 2010    Temat postu:

Pióro Pilot 78 G kupiłem jakiś czas temu i uważam, że za taka cenę (ok 10 $) jest to pióro bardzo dobre. Jeżeli chcemy poprawić jego walory piśmienne proponuję rozebrać pióro i umyć stalówkę w wodzie, a następnie dokładnie wysuszyć i ponownie nabrać atramentu. Po tej "operacji" walory Pilota znacznie sie poprawią. Spośród stalówek Pilota G78 najodpowiedniejsza jest M. (mam wszystkie rodzaje: F jak dla mnie za cienka, a B jest ścięta poziomo jak w piórach do kaligrafowania). Osobiście wolę pióra Sailor w szczególności ze stalówką Naginata Togi. Nie widziałem jeszcze konkuerncji dla tych piór wśród marek europejskich - naprawdę polecam. Szkoda tylko, że są trochę - jak dla mnie - drogie. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez hubi dnia Pią 10:27, 15 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Pią 12:43, 15 Sty 2010    Temat postu:

alexalex napisał:
(...)
A ja nie rozumiem - dlaczego tańsze pióro nie może lepiej leżeć w dłoni i lepiej pisać niż uznany Pelikan?

Ale tylko informujesz, czy chcesz żeby Ci wytłumaczyć?

pzdr.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dan23
F


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 12:58, 15 Sty 2010    Temat postu: Po problemie

Juz po problemie - z drapiącą stalówką i suchopiszącym pilotem 78G.
Przy drugim napełniani pióra - kilkanaście razy napełniłem konwerter do pełna i szybko opróżniłem naciskając najmocniej jak sie dało żeby atrament "sikał" z największym możliwie ciśnieniem.
I pomogło - problemy z głowy - pióro dalej pisze cieniusinko i płynie po papierze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alexalex
BB


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 2568
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Pią 14:20, 15 Sty 2010    Temat postu:

Siege napisał:
Ale tylko informujesz, czy chcesz żeby Ci wytłumaczyć?

Poproszę o wytłumaczenie. Jak żyję nie rozumiem, czemu "droższe" ma być "lepsze" (nawet wtedy, gdy jest gorsze).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin