Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pelikan Grand Prix.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DJ.
F


Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 19:46, 26 Sie 2009    Temat postu: Pelikan Grand Prix.

Pelikan Grand Prix to jeden z tańszych, (jeśli nie najtańszy) model Pelikana. Jego wygląd, wykonanie oraz stylistyka nie pozostawiają wątpliwości, że jest to kolejne "szkolne" (po Pelikano i Griffixie) pióro w ofercie tej firmy. Tym, co czyni Grand Prixa nieco innym od dwóch pozostałych modeli jest jego cena (około 20 zł.) oraz to, że sprawdzi się nie tylko jako pióro "szkolne", ale również jako pióro do szybkich notatek na kolanie oraz wszędzie tam gdzie zabranie droższego pióra byłoby ryzykowne. Wink Zarówno korpus jak skuwka pióra wykonane są z plastiku, ale pióro nie jest zbyt lekkie (jest – dla porównania cięższe i masywniejsze niż Parker Jotter).

Wygląd (z góry przepraszam, za jakość zdjęć - komórka Confused - ale myślę, że oddadzą one mniej więcej wygląd pióra):


Długość pióra zamkniętego: 14 cm.
Ze skuwką założoną na tył korpusu: ~ 17 cm.

Stalówka - jak podaje na swojej stronie producent - została wykonana ze stali szlachetnej i występuje tylko w wersji M. Jest gładka, bez żadnych zdobień i oznaczeń poza jednym - oznaczeniem rozmiaru (M).

Pisze lekko, nie przerywa i nie drapie nawet na kiepskiej jakości papierze. Nie buntuje się też gdy chcemy pisać po odwróceniu jej spływakiem do góry. Również wtedy pióro nie drapie, nie skrzypi i nie przerywa dając cienką kreskę, którą można by porównać do EFki.
Pióro zasilane jest standardowymi nabojami Pelikana. Sprzedawane jest bez żadnego opakowania, w komplecie z długim nabojem Pelikana.
Pelikan Grand Prix to rozsądna propozycja cenowa dobrej jakości. Do wyboru w kilku wersjach kolorystycznych.


Ostatnio zmieniony przez DJ. dnia Śro 19:47, 26 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hako
M


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw 8:13, 27 Sie 2009    Temat postu:

Dzięki za recenzję. Szkoda że nie pokazałeś stalówki.
Wydaje się, że Pelikan to jedna z niewielu firm, która szkolne pióra robi równie dobre jak i te z wyższej półki.

pozdrawiam
hako
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DJ.
F


Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 17:17, 27 Sie 2009    Temat postu:

Zdjęcia stalówki:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
I jeszcze pióro po rozłożeniu:
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Czw 19:32, 27 Sie 2009    Temat postu:

... chyba też z komórki, co? Smile
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter
Gość





PostWysłany: Czw 20:26, 27 Sie 2009    Temat postu:

Ech ja do dziś wspominam mojego ex Pelikana w czarne rybki. Mimo szkolnego przeznaczenia pisał miękko i gładko. Był co prawda na naboje a i wyglądem nie bił może rekordów piękności za to miał świetną stalówkę.
Wyglądał identycznie:


FOTO: internet.

Z tego co wiem to stalówki Pelikana w piórkach "szkolnych" były zawsze przyjazne Smile Pewnie zatem i ten przedstawiany w tym temacie taką posiada. Muszę uzupełnić stadko Smile


Ostatnio zmieniony przez Dexter dnia Pią 14:22, 28 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DJ.
F


Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 13:20, 28 Sie 2009    Temat postu:

Siege napisał:
... chyba też z komórki, co? Smile

Tak, z komórki (niestety). Nie mam, czym innym zrobić zdjęcia.

Dexter, bardzo fajny Pelikan. Smile
Ja dobrze wspominam dopiero Vectora (w porównaniu z tanimi piórami za ~ 5 zł. to było coś Very Happy ; czasami zastanawiam się, czy młodzież właśnie przez te tanie, byle jakie pióra nie przerzuca się przy pierwszej możliwej okazji na długopisy?) i chińczyka, którym moja matka pisała maturę. To było pióro nie do zdarcia, dawno pełnoletnie (a nawet blisko trzydziestoletnie), ale napełnione dobrym atramentem pisało świetnie i cieniej od Vectora. A teraz nie wiem gdzie jest. Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihimlen
Gość





PostWysłany: Czw 0:51, 03 Wrz 2009    Temat postu:

Ech wspomnienia.... Pod koniec podstawowki mialem taki secik Pelikana (FP i BP) w kolorze bialym i z czarnymi metalowymi wykonczeniami:



Pozdrawiam

ihi
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter
Gość





PostWysłany: Czw 6:30, 03 Wrz 2009    Temat postu:

Ihi, BIAŁY Pelikanek (nie czarny) Smile Cudo.
Widzę że jak każdy tak coś powspomina to się niezła kolekcja znajdzie.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin