Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jinhao 2006-2

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Nie 22:19, 20 Paź 2013    Temat postu: Jinhao 2006-2

Jinhao 2006-2 jest piórem solidnie wykonanym, masywnym, estetycznym i niezawodnym. Jest to pióro dosyć ciężkie. Pióro bez skuwki waży 31 g, sama skuwka 19 g. Całe pióro zatem waży 50 g i może wydawać się trochę za ciężkie. Ja jednak do pisania nie zakładam skuwki na tył korpusu i waga w tym układzie nie jest dla mnie za duża. Długość pióra zamkniętego wynosi 14 cm. Średnica w najgrubszym miejscu 14 mm. Pióro ma ładną dużą stalówkę dwukolorową ze zdobiącym ją ornamentem, napisem po środku "Jinhao" i przy styku z obsadką 18KGP. Pióro ma bogate zdobienia w postaci napisów chińskich będących sentencją filozofii Konfucjusza wraz z symbolicznym rysunkiem jego postaci na korpusie. Napisy chińskie są też na skuwce. Wszystkie w złotym kolorze na czarnym tle. Klips ma na końcówce małą metalową rolkę ułatwiającą jego używanie. Pióro jest ładne i ładnie i niezwykle lekko pisze, dając kreskę grubości parkerowskiej F-ki mimo że wg producenta stalówka jest typu M. Początkowo z piórem miałem tego rodzaju problem, że po wypisaniu ok. połowy atramentu z konwertera, przestawało pisać i już. Nic nie pomagało. Atrament nie ściekał po ściance konwertera. Mycie w płynie do naczyń i płukanie w wodzie z octem też nie dało poprawy. Dopiero gruntowne rozebranie wszystkiego na najdrobniejsze części i przemycie wszystkiego denaturatem problem rozwiązało. Było trochę paproszków w środku i wnętrze cylinderka konwertera było lekko zatłuszczone. Podobnie jak i spływak i stalówka. Problem więc udało mi się usunąć i teraz piórko działa bez zarzutu. Jedyna wada jaką ma to pióro to luźne połączenie gwintowane korpusu z obsadką. Gwinty mogły by być lepiej spasowane by ciasno się zakręcały. A tak to podczas pisania korpus potrafi się poluzować i trzeba go od czasu do czasu dokręcić. W budowie pióra dominuje metal. Prawdopodobnie mosiądz i stal na co wskazuje reakcja magnesu. Z tego wynika solidna konstrukcja i znaczna masa. Pióro wg mnie piękne, niezawodne, solidnie wykonane, masywne, niedrogie. Dedykowane chyba raczej dla mężczyzn bardziej niż kobiet.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ann
M


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon 16:39, 21 Paź 2013    Temat postu:

a ja się zastanawiałam, co to za wypustka na klipsie Embarassed Very Happy
dziękuję za recenzję, wychodzi na to, że mamy kolejny kawał pióra do polecania. dwukolorowa stalówka tak podbija cenę?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Pon 22:07, 21 Paź 2013    Temat postu:

Wygląda na to że tak. Stalówka pięknie zdobiona i korpus misternie oraz bogato zdobiony. A wszystko to lśniące w kolorze złota na tle wypolerowanej czerni. Wprawdzie Jinhao w swojej ofercie ma też tańsze pióra, ale jego cena do wygórowanych nie należy. Gdy porównać to pióro z piórem Parker Jotter Stalowy mat (a jest w dokładnie takiej samej cenie), to jego cena wydaje się niewielka. Jotterek w porównaniu z nim wygląda bardzo skromnie, mikro i nawet tandetnie. W Jinhao nawet to co nie widać jest estetycznie wykonane. Mam na myśli konwerter. Cylinderek jego jest tak przezroczysty że wygląda jakby był ze szkła. Tłoczek jest poruszany śrubą. Konwerter Jottera jest zrobiony nie tak estetycznie. Zastosowano dość mętny poliamid do jego budowy i prostą konstrukcję tłoczka. W ogóle całe pióro nic szczególnego w sobie nie ma. Dlatego to właśnie Jinhao bardziej wart jest swoich pieniędzy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ann
M


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 19:34, 22 Paź 2013    Temat postu:

znalazłam jedyne Jinhao w abernatopen za prawie 75 zł - nikt mi nie wmówi, że stalowy Jotter tyle kosztuje Shocked jak na chińczyka ponad 70 zł to drogo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Wto 20:17, 22 Paź 2013    Temat postu:

W ParkerSklep Jotter Stalowy mat kosztuje 58 zł + konwerter 16 zł = 74 zł + wysyłka. W Abernatopen Jinhao 2006-2 z dołączonym konwerterem kosztuje 74 zł + wysyłka. Abernatopen ma w ofercie wiele różnych chińskich piór w cenie od 42 zł do ponad 20000 zł. Tak. Jest i w takiej cenie pióro na specjalne zamówienie ze stalówką platynową i licznymi zdobieniami z 24-karatowego złota. To za 74 zł jest z tzw. najniższej półki. Teraz najlepsze chińskie pióra są droższe od najdroższych oferowanych przez Parkera. Tam najdroższe pióro widziałem za ponad 6000 zł. Chińczycy odchodzą już od masowej produkcji taniego chłamu. Widać że mają ambicje stać się najważniejszym światowym graczem w tej dziedzinie i nie tylko w tej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Wto 21:27, 22 Paź 2013    Temat postu:

Ann napisał:
znalazłam jedyne Jinhao w abernatopen za prawie 75 zł - nikt mi nie wmówi, że stalowy Jotter tyle kosztuje Shocked jak na chińczyka ponad 70 zł to drogo.


A ja na tym samym Abernato Pen przed chwilą znalazłem 24 różne marki piór Jinhao w cenach od 41 zł do 159 zł. Natomiast w ofertach piór na zamówienie znalazłem 21 marek piór w cenach od 1239,98 zł do 20557,53 zł. Ale wśród tych najdroższych nie widzę żadnego szczególnie wartego uwagi. Wszystkie wydają mi się ot takie sobie zwyczajne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ann
M


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 16:13, 23 Paź 2013    Temat postu:

zerknij jeszcze na ofertę tego sklepu
[link widoczny dla zalogowanych]

to wyjaśni, dlaczego mi tak drogo Twoje Jinhao wychodzi Wink jedno Twoje to dwa moje, nie mówiąc o modelu 101.[/list]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Śro 22:59, 23 Paź 2013    Temat postu:

Istotnie. W ofercie tego sklepu pióro bliźniaczo podobne do mojego jest za 40 zł. To dużo taniej. Ale to jest Jinhao 66. Moje to Jinhao 2006-2. Pióra, pomijając same nazwy nie są jednak identyczne. Nie wiem na ile istotne są te różnice. Czy nie są one tylko kosmetyczne? Na moim egzemplarzu złote zdobienia mają blask złota i czarny lakier też lśni. Na tym natomiast to raczej nie złoty tylko żółty kolor i czerń bardziej matowa. Poza tym same zdobienia się różnią, co jest zauważalne jak się dokładniej im przyjrzeć. Porównałem te chińskie hieroglify ma moim piórze i na fotce z tego sklepu i widać że nie są one takie same. Na moim piórze tuż przy hieroglifach jest sierp księżyca do którego postać Konfucjusza się zwraca, a tego detalu na fotce sklepu nie ma. Stalówki też się różnią. Moja wyraźnie ma wygrawerowane 18KGP i jest średnio piszącą. Ta z oferty sklepu tego grawerunku nie ma i jest według podanej przez sprzedawcę informacji grubo pisząca. Moja błyszczy się jak prawdziwe złoto i sądząc po grawerunku jest pozłacana. A ta nie. Są to więc podobne, ale nie takie same pióra i stąd taka różnica w cenie. Całkiem inna sprawa czy za urodę pióra warto płacić? Czy nie wystarczy by dobrze pisało?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Czw 21:53, 24 Paź 2013    Temat postu:

Ale przyznać muszę że Aris ma jednak znacznie bardziej bogatą ofertę jeśli chodzi o pióra niż Abernato. Mają duży wybór tanich piór.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ann
M


Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią 7:20, 25 Paź 2013    Temat postu:

czasem kupujesz pióro za jego urodę, czasem - jak Lamy Safari - za jego niezawodność i przyjemność z pisania. Aris jest ogólnie chwaloną hurtownią, Baoerów wybór też mają niezły, korci mnie jedno czy dwa Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Nie 1:06, 27 Paź 2013    Temat postu:

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin