Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Herlitz my.pen

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dimitri
F


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bytom

PostWysłany: Nie 22:55, 23 Sie 2009    Temat postu: Herlitz my.pen

Wprowadzenie
Rok szkolny tuż tuż. Każdy rodzic wykłada ogromne pieniążki na książki i akcesoria biurowe dla swoich pociech. Zeszyty, piórniki, ołówki, długopisy, pióra...
Wszędzie tego pełno. Z Myszką Miki, Prosiaczkiem i innymi nadrukami. Gumowe uchwyty, tandetny plastik oraz lśniące napisy "iridium point" na stalówkach.
Są rodzice, którzy wolą zaopatrzyć pociechy w bardziej prestiżowe produkty, takich producentów jak Parker. No ale powiedzmy sobie szczerze... któremu dziecku spodoba się czarny Vector?

[link widoczny dla zalogowanych]

Wygląd
Różnorodna kolorystyka rzuciła mi się w oczy na jednej z półek Empiku. Herlitz my.pen. Ja przygarnąłem egzemplarz w wersji oczojebna zieleń, ale istnieje jeszcze 5 innych. Barwa przykuwa wzrok i powoduje pogodny uśmiech na twarzy. Na szczęście nie uśmiech politowania. Po zdjęciu skuwki (nie jest odkręcana), naszym oczom ukazuje się zielony, gumowy uchwyt w wersji nieoczojebnej zieleni, oraz lśniąca stalówka. Ozdobiona logiem, podobnym do tego od A Perfect Circle (taki zespół muzyczny). Identyczne tłoczenie znajduje się na klipsie. Na korpusie uświadczymy natomiast pierścieniowe wcięcia, oraz nazwę pióra tego samego koloru co guma.

[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]

Wykonanie
Krótko mówiąc bardzo solidne. Matowy plastik dosyć wysokiej jakości (sądzę, że otarcia nie będą zbyt widoczne). Wszystkie części doskonale do siebie pasują. Nie ma żadnych luzów. Piątka.

[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]

Eksploatacja
Najpierw parę uwag. Na skuwce jest otwór na smycz - ciekawy bajer, biorąc pod uwagę fakt, że korpus doskonale się jej trzyma. Pióro jest bardzo lekkie. Nie... ono jest cholernie lekkie. Tak lekkiego pióra jeszcze nigdy w życiu nie trzymałem w dłoni. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że nawet długopis z Tesco (te pakowane po 10) nie waży więcej od tego pisadła. Kolejną ciekawostką jest fakt, że skuwkę zakłada się "na odwrót". Tzn. stalówka jest odwrócona do góry, a klips do dołu. Widać to na jednym ze zdjęć. Ciekawym rozwiązaniem jest również wypustka na gwincie od korpusu. Kiedy wkładamy nabój i zakręcamy to napis zawsze "wskakuje" tak, aby był w lini prostej ze stalówką. Ostatnią uwagą jest brak możliwości założenia skuwki na tył.

[link widoczny dla zalogowanych]

Eksploatacja właściwa
Po włożeniu naboju z zestawu, pióro momentalnie "ruszyło". Stalówka pomimo faktu, że jest irydowa sunie doskonale. Zwracam uwagę na słowo "sunie". Nie jest to pływający Waterman. Szybkość schnięcia - przeciętna. Kreska to typowe Medium. Na boku stalówki widnieje nawet małe "M". Niestety w Empiku były wyłącznie takie grubości, więc nie liczyłbym na F'ki.
Jeszcze drobne spostrzeżenie. Stalówka jest wygięta w dół. Z pewnością nie jest to wada egzemplarza, przyglądałem się innym i były identyczne. Wpływa to oczywiście na walory jezdne. Moim zdaniem pozytywnie.

[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]

Podsumowanie
Jeśli i Ty stoisz przed problemem, jakim jest kupno pióra dla dziecka, Herlitz my.pen jest świetnym wyborem. Lekkie, niezawodne (przynajmniej narazie), z ekspresyjnym designem.
38zł to moim zdaniem przyzwoita cena za to nietuzinkowe (z wyglądu) pióro. O ile nie spodziewasz się fajerwerku to Twoja pociecha, lub nawet Ty sam/sama będziecie zadowoleni. Ja jestem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hako
M


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź

PostWysłany: Pon 18:59, 24 Sie 2009    Temat postu:

No fakt że odjazdowe. Dziecię zapewne szczęśliwe Very Happy .

Miłych przygotowań do roku szkolnego

hako
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihimlen
Gość





PostWysłany: Pon 21:19, 24 Sie 2009    Temat postu:

Bardzo fajne piorko - i do tego wyglada tak funky, ze bedzie sie nadawac nawet dla tych bardziej doroslych dzieciakow Wink

Pozdrawiam

ihi
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rka
B


Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 1861
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:31, 24 Sie 2009    Temat postu:

Mnie też ten design bardzo przypadł do gustu, wszak z lekka wrzecionowate:) i nie wykluczone, że sobie sprawię, a co! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smarjan
F


Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 71
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: W-wa

PostWysłany: Pon 21:46, 24 Sie 2009    Temat postu: Re: Herlitz my.pen

Dimitri napisał:
38zł to moim zdaniem przyzwoita cena

W moim 'osiedlowym' sklepie Real Wink jest promocja na 19,90zł. Nie wstydźcie się zatem kupować piór w supermarketach, bo możecie mieć dwa za cenę jednego Smile

PS. Bardzo uczciwa receznja.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bobzone
M


Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 188
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw 12:42, 27 Sie 2009    Temat postu:

Po krótkiej przerwie w aktywności na forum postanowiłem się wypowiedzieć, a co nie ch lud ma!Razz

Doskonała recenzja bracie, więcej takich!! Czasem troche się zapominamy i odpływamy w świat piór superekskluzywnych rozwodząc się nad ich splendorem. Zapominamy, niestety, przy tym, że pióro to też narzędzie- nie tylko dzieło sztuki. Do wielu osób takie przedstawienie tego instrumentu dotarłoby o wiele bardziej niż tłumaczenie co to flexująca stalówka i dlaczego stare pióra są lepsze niż nowe (nie są! ha! znowu flame robie na forum:P). Poza tym, jest to faktycznie dobra alternatywa dla vectora, co prawda czarny jest nudny jak Szymon Majewski, ale jest mnóstwo innych "fikuśnych" opcji kolorystycznych. Nie zmienia to faktu, że gdybym teraz miał być małym szczylem wolałbym dostać od starych sfazowanego herlitza niż vectora.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
smarjan
F


Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 71
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: W-wa

PostWysłany: Sob 11:58, 29 Sie 2009    Temat postu:

Zakupiłem w celach podarunkowych rzeczone piórko. 18,90 Smile
Podczas zakupu zwróciło moją uwagę, że pióra są w dwóch wersjach:
- bez oznaczenia), oraz
- z oznaczeniem L - dla leworęcznych.
Zobaczymy jak przypadnie do gustu drugoklasiście - przez całą pierwszą klasę skrobali ołówkami...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kyrie
F


Dołączył: 11 Sie 2009
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 22:00, 01 Wrz 2009    Temat postu:

Piórko- ja na tą cenę ładnie zaprojektowane, widać ze ktoś się zabrał do tego z głową. , cieszy oko kolorami i formą. Propozycja urozmaica wybór w tym przedziale cenowym;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czajnik
M


Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Sieradz

PostWysłany: Śro 21:46, 09 Wrz 2009    Temat postu:

Bawiłem się tym piórem w Piotrze i Pawle(był demonstrator przywiązany łańcuszkiem) i faktycznie odniosłem wrażenie, że pisze jak na takie pióro całkiem miło. W porównaniu do innych piór dla dzieci, a miałem kiedyś takie za 10 zł- moje pierwsze chyba, nie było się do czego przyczepić. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dimitri
F


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bytom

PostWysłany: Pon 16:58, 14 Wrz 2009    Temat postu:

Chwilka wolnego...

[link widoczny dla zalogowanych]

Czy ktoś wie/pamięta, z jakiej książki ów tekst pochodzi?

Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Pon 17:08, 14 Wrz 2009    Temat postu:

sposób ma alcybiasesa? tak strzelam, bo na pewno nie wiem
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fonsitos
Gość





PostWysłany: Wto 12:36, 15 Wrz 2009    Temat postu:

A nie Szatan?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dimitri
F


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bytom

PostWysłany: Wto 17:51, 15 Wrz 2009    Temat postu:

5 punktów dla tej pani Wink

Ostatnio zmieniony przez Dimitri dnia Śro 11:03, 16 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fonsitos
Gość





PostWysłany: Wto 18:27, 15 Wrz 2009    Temat postu:

ekhem... pani
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Wto 19:10, 15 Wrz 2009    Temat postu:

Pani, pani ... no cóż jeśli to było z zestawów maturalnych, to chyba bym oblał ... lub stosując nomenklaturę bardziej adekwatną do tematyki forum - puścił kleksa
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dimitri
F


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Bytom

PostWysłany: Śro 11:11, 16 Wrz 2009    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rbit9n
XXF


Dołączył: 04 Kwi 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Pią 10:12, 05 Kwi 2013    Temat postu: moje dwa słowa na temat

czołem!
jak mówi starożytne przysłowie: "jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać tak jak one." żaba z wroną, nie! to chyba coś pomyliłem. ale do rzeczy.

swego czasu i ja nabyłem takie pióro, tyle że w kolorze czarno-białym, wiadomo - jak na miłośnika fotografii cz-b przystało. wcześniej używałem herlitza tornado classic, w związku z czym nie spodziewałem się problemów podczas użytkowania tego pióra. niestety ale zawiodłem się sromotnie. my-pen leje piórem o wiele bardziej obficie niż wspomniane tornado. mimo że oba pióra posiadają stalówkę oznaczoną jako M, aby uzyskać podobną grubość linii, trzeba by pisać m-p odwróciwszy stalówkę tak, aby skrobać jej grzbietem po kartce. no właśnie skrobać - stalówka wydaje, podczas pisania, suchy dźwięk tarcia o papier, niby pisze się lekko i bez docisku, ale...



jak widać na "próbce" pisma, atramentem leje, więc jeśli ktoś szybko pisze. to zawsze będzie rozmazywał górną linijkę. pisanie ułamków w jednej linijce, jak i wzorów strukturalnych, też nie wychodzi najlepiej.

podsumowując. pióro dobre jest, nie da się zaprzeczyć, ale raczej dla nauczania początkowego lub dla spisywania memuarów. dla studentów farmacji, matematyki i pokrewnych, oraz dla osób z ADHD, ADD i AADD nie bardzo.

pozdrawiam
Pietrek Koźlarz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
an-j
M


Dołączył: 17 Lis 2011
Posty: 389
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 10:48, 08 Kwi 2013    Temat postu:

Całkiem fajne piórko, jakość pisania i grubość linii porównywalna z rozpisanym już Parkerem IM, tylko w przypadku mojego my.pen'a start był natychmiastowo-bezproblemowy Wink Lekkie ale załadowane pełnym nabojem bez przesady. Pilot 78g wydaje mi się lżejszy. Na moim jest oznaczenie L, ale pióro jest idealnie symetryczne, więc specjalnie nie wiem jakie to ma znaczenia. Samo zużycie atramentu wydaje mi się większe niż w przypadku Parkera, nie wspominając już o WM. Generalnie całkiem solidne i jak np na pierwsze pióro w zupełności wystarcza.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin