Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Herb 330
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fourier
M


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Silesia

PostWysłany: Wto 11:11, 11 Sty 2011    Temat postu: Herb 330

Pierwsza część testu podróbki podróbki Parkera 51, który ma na celu pokazanie ile w stanie jest wytrzymać jedno z najtańszych na rynku piór (podobno niewiele).
Pióro zostało kupione przy okazji zakupu Pelikana Edelstrin Sapphire w sklepie Lach&Lach w Tarnowskich Górach. Cena nowego 3,5zł (wiem że można kupić je dużo taniej). Herb dostępny jest w trzech kolorach: czarnym, czerwonym i zielonym.






Stalówka robi dosyć cienką kreskę która niewiele różni się grubością od Pilota 78g dziewczyny mojego brata. Pisze się nim dosyć dobrze pomimo że jest dla mnie zbyt lekkie.


Jak zawsze przepraszam za pismo.


Będąc w podstawówce miałem Hero więc zakup był spowodowany sentymentem do chińskiego pióra. Tak samo jak w przypadku tamtego pióra Herb najwięcej kłopotów sprawia podczas napełniania, ale prawdopodobnie jest to kwestia wprawy.



Skuwka w kolorze złotym wykonana z aluminium oraz czarny korpus- wersja która najbardziej przypadła mi do gustu.

Dalsza część testu będzie wrzucona za jakiś miesiąc- po egzaminie dyplomowym. Okaże się co tak na prawdę Herb 330 jest warte.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Thay
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2830
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 12:32, 11 Sty 2011    Temat postu:

Bardzo fajny pomysł. Z niekłamaną ciekawością przeczytam dalszą część. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fourier
M


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Silesia

PostWysłany: Wto 14:57, 11 Sty 2011    Temat postu:

Thay napisał:
Bardzo fajny pomysł. Z niekłamaną ciekawością przeczytam dalszą część. Smile


Sam właśnie jestem ciekawy jak długo "chińczyk" wytrzyma studiowanie Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adrian
M


Dołączył: 31 Paź 2010
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 16:26, 11 Sty 2011    Temat postu:

Mój egzemplarz jako, że strasznie drapał, napełniony atramentem powędrował do szuflady.
Po dwóch dniach cały atrament wyparował xD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kerad
B


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 720
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: CZECHY Ostrov nad Ohri/w Polsce Wrocław

PostWysłany: Wto 17:35, 11 Sty 2011    Temat postu:

Mój kupiony w Tesco to wielkie G... . Nie chce pisać ale za to wypuszcza atrament jakby "przez plastik". Pobawie się chyba nim w celu wzbogacenia wiedzy o budowie pióra Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fourier
M


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Silesia

PostWysłany: Wto 17:38, 11 Sty 2011    Temat postu:

Ja mojemu nie wróżę zbyt długiego studenckiego życia ale zobaczymy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Johann
F


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:53, 11 Sty 2011    Temat postu:

Ciekawy jestem co się ukarze za miesiąc.
"Chińczyk" wytrzyma, czy nie?
Można by robić zakłady Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blazejs
F


Dołączył: 23 Lis 2010
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Czechowice-Dziedzice

PostWysłany: Wto 18:21, 11 Sty 2011    Temat postu:

Paradoksalnie jesli bedziesz czesto uzywac to ma szanse przetrwac dluzej:) I lepiej napelnic chyba atramentem Hero (jest bardziej wodnisty). Ja kupilem ostatnio 4 takie, 2 dla siebie i 2 dla dzieci. Do tej pory trzyma sie jedno, to ktore pisalo od poczatku najbardziej mokro. Atrament (Pelikan) wyparowuje faktycznie po 2 dniach. Najbardziej problem ten dotyka egzemplarzy piszacych sucho. Plamia wszystkie, przy czym tylko niektore same z siebie (przy wiekszym wstrzasnieciu wszystkie). W jednym (z ktorego akurat bylem zadowolony) pekla skowka kiedy syn probowal je rozkrecac. A mialem z 2 roznych partii. Wiec rozrzut musi byc duzy. Ale juz takie Hero 100 czy 1000 na zdjeciach wyglada o niebo solidniej, wiec moze kiedys sie skusze, bo jednak ergonomia jest OK, nawet zwazywszy na moje wielkie lapska.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kerad
B


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 720
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: CZECHY Ostrov nad Ohri/w Polsce Wrocław

PostWysłany: Wto 19:01, 11 Sty 2011    Temat postu:

Równocześnie z Herb kupilem Hero 332 i jest jak najbardziej w porządku. Oba napelniłem atramentem Picasso
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fourier
M


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Silesia

PostWysłany: Wto 19:23, 11 Sty 2011    Temat postu:

Jak to padnie to kupię jeszcze Hero na testy bo w tej chwili wydałem się na atrament i ciężko z kasą Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łukasz
M


Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 551
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Płock, teraz Łódź

PostWysłany: Wto 22:35, 11 Sty 2011    Temat postu:

Niestety HERB-y nie dorównają tym dawnym podróbkom. Skusiłem się ze względu na wielki sentyment na 3 sztuki, ale z przykrością muszę stwierdzić, że to jest szajs.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wo1
XF


Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: WOŁÓW

PostWysłany: Czw 21:13, 13 Sty 2011    Temat postu:

Niestety te podróbki parkera są mało wytrzymałe, testowałem z 1 rok w warunkach szkolnych i warsztatowych, w ciągu roku ok 5-6 szt posżło w kosz Smile, zaleta jest cena 2,40 zł. A używałem ich zamiennie z znacznie lepszymi piorkami. Najczęściej pęka nakrecany plastik pod którym jest stalówka, a także plastik na gwincie co konczy się ładnymi plamami na dłoniach. Stalówki jak się trafi Smile potrafią pisac ladnie ale także drapać i tp.......jak sie tafi tania masówka dobra na dawce gumek Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łukasz
M


Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 551
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Płock, teraz Łódź

PostWysłany: Sob 0:59, 15 Sty 2011    Temat postu:

Nie dosyć, że drapią to jeszcze strasznie sucho piszą jak dla mnie. Może to drapanie wynika z tego, że to raczej cienkie F jak nie EF, albo stalówka jest za słabo "smarowana" przez atrament?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fourier
M


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Silesia

PostWysłany: Nie 23:02, 06 Lut 2011    Temat postu:

Druga część testu.

Upłynęło trochę czasu i atramentu. Po zapisaniu około 100stron A4 mogę stwierdzić że pióro pisze dalej tak jak na początku. Jest dosyć wybredne na atramenty, najlepiej piszę rzadkimi ponieważ jest dosyć suche. W przypadku gęstych atramentów potrafi mocno przerywać przy starcie. Któryś z atramentów zabarwił gumkę, niestety ale nie wiem który. Przepraszam za pismo, błędy itp ale jestem po dosyć ciężkim tygodniu (obrona ). Cool

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łukasz
M


Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 551
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Płock, teraz Łódź

PostWysłany: Pon 2:09, 07 Lut 2011    Temat postu:

Twardy jesteś. Ja po chwilowym stanie uradowania jakie towarzyszy dziecku dostającemu nową zabawkę, skapitulowałem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Thay
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2830
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 10:54, 07 Lut 2011    Temat postu:

Fourier napisał:
Przepraszam za pismo, błędy itp ale jestem po dosyć ciężkim tygodniu (obrona ). Cool


Możemy gratulować? Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fourier
M


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Silesia

PostWysłany: Pon 11:30, 07 Lut 2011    Temat postu:

Możecie Rolling Eyes
A co do pióra to albo trafiłem serio na twardziela, albo się niedługo samo rozpadnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Thay
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2830
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 12:25, 07 Lut 2011    Temat postu:

No to - serdeczne gratulacje!!! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fourier
M


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Silesia

PostWysłany: Pon 16:10, 07 Lut 2011    Temat postu:

Thay napisał:
No to - serdeczne gratulacje!!! Very Happy

Dziękuję Smile
W czasie nowego semestru będę co jakiś czas wrzucał próbki pisma i opinie czy coś się zmieniło z "chińczykiem".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Johann
F


Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 10:07, 08 Lut 2011    Temat postu:

widać, że pióro jeszcze się trzyma Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zecer
M


Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 305
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 19:28, 17 Lut 2011    Temat postu: Re: Herb 330

Fourier napisał:
Pierwsza część testu podróbki podróbki Parkera 51....


Ustalmy jedną rzecz raz na zawsze: Hero było repliką Parkera 51, natomiast Herb jest.... podróbką HERO Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fourier
M


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Silesia

PostWysłany: Czw 19:41, 17 Lut 2011    Temat postu: Re: Herb 330

Część III.
No niestety kilka chwil temu chińczyk odszedł... jako że jestem osobą ciekawską postanowiłem go dzisiaj rozkręcić i zobaczyć jak wygląda stalówka w całej okazałości. Podczas skręcania użyłem ciut (dosłownie) za dużej siły i sekcja pękła w kilku miejscach. Cena super-glue lub innego podobnego wynalazku jest podobna do ceny nowego pióra więc odpuszczam sobie klejenie. Może kiedyś posłuży jako części zapasowe.

Ktoś poleca jakieś tanie pióro, które jest podróbką Parkera 51 i cienko pisze?

zecer napisał:
Fourier napisał:
Pierwsza część testu podróbki podróbki Parkera 51....


Ustalmy jedną rzecz raz na zawsze: Hero było repliką Parkera 51, natomiast Herb jest.... podróbką HERO Very Happy


Nie wiem czy się ze mną zgodzisz ale wg mnie replika był do czasu gdy wykorzystywano części/maszyny Parkera. Można znaleźć modele które różnią się nieznacznie wyglądem od 51.


Ostatnio zmieniony przez Fourier dnia Czw 20:51, 17 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kerad
B


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 720
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: CZECHY Ostrov nad Ohri/w Polsce Wrocław

PostWysłany: Czw 21:43, 17 Lut 2011    Temat postu:

Hero 616 Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fourier
M


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 151
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Silesia

PostWysłany: Czw 22:42, 17 Lut 2011    Temat postu:

Kerad napisał:
Hero 616 Wink

Tylko że na alledrogo cena ~20zł + koszt przesyłki :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Brutto
XF


Dołączył: 22 Sty 2012
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 2:13, 20 Cze 2012    Temat postu:

Piszę takim Herbem już cztery miesiące (oczywiście nie wyłącznie nim). To już drugi, którego używam -- pierwszy pękł chyba po tygodniu, a ten się dzielnie trzyma. Oba dają/dawały ładną cienką kreskę; pierwszego napełniałem czarnym atramentem Hero, który wysychał, jeśli choćby przez minutę pióro pozostawało otwarte, a aktualnego niebieskim, który już nie wysycha. Jeśli chodzi o samo pisanie, to naprawdę jestem zachwycony -- znakomite taniutkie pisadełko do rozwiązywania krzyżówek, i nie przebija na drugą stronę tego paskudnego papieru gazetowego. Co zaś do obudowy, to widocznie trafiłem na dobry egzemplarz. Zobaczymy za rok albo za dwadzieścia lat -- tyle mam już jedno chińskie Rainbow.

Zwróćcie jednak uwagę na taki szczególik: różne Herby mają różne skuwki, jedne z solidną plastikową wkładką, która odcina stalówkę od otworu na klips, a inne tylko z taką tulejką z plastiku wewnątrz skuwki, która zapewne powoduje, iż pióro wysycha, kiedy jest zamknięte. Właśnie dopiero z tą zaizolowaną skuwką Herb staje się przyzwoitym pisadłem. To zresztą nie ja wymyśliłem, tylko jakiś Amerykanin, kiedy analizował bardzo dobre poza tym pióro Wing Sung 612 (też taki jakby Parker 51, ale z ładnym metalowym guziczkiem na końcu obudowy). Pochodziłem dziś trochę po mieście Poznaniu, Herby widziałem w kilku sklepach, i gdybym potrzebował nowego, to jednak przed zakupem obejrzę, jakie mają skuwki. To jest jednak też zaleta Herbów -- że nie trzeba ich zamawiać z Allegro, tylko są po sklepach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kerad
B


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 720
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: CZECHY Ostrov nad Ohri/w Polsce Wrocław

PostWysłany: Śro 21:01, 20 Cze 2012    Temat postu:

Jinhao 325 lub 321. Polecam to pioro bardziej niż Hero 616. Są swietnie wykonane i na pewno starczą na lata. Jest moim zdaniem lepiej wykonane jak stare Hero 616.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jzm
M


Dołączył: 24 Lut 2012
Posty: 126
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Płock

PostWysłany: Pią 18:00, 22 Cze 2012    Temat postu:

Kerad napisał:
Jinhao 325 lub 321. Polecam to pioro bardziej niż Hero 616. Są swietnie wykonane i na pewno starczą na lata. Jest moim zdaniem lepiej wykonane jak stare Hero 616.

Mam obydwa modele i potwierdzam, że są udanymi piórami - świetnie piszące, bardzo tanie, solidnie wykonane. Ja kupiłem na aukcji za 30 zł (obydwa razem wzięte).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misinek
XXF


Dołączył: 07 Cze 2012
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 20:00, 26 Cze 2012    Temat postu:

Też polecę jinhao 321 i 325, ale też polecę Hero 616 tylko jak kupisz oryginał a nie podróbę.
Na alledrogo są oba typy - do odróżnienia proporcją części ze stalówką do osłonowej zbiorniczka.
W oryginale jest krótsza (tak na oko proporcje 1 do 3, w milimetrach 36 do 86,5), metalowa osłona gumki jest większa niż w zwykłych hero/herbach
w podróbce sekcja za stalówką jest dłuższa gdyż część ze zbiorniczkiem kryje go w standardowym rozmiarze ( proporcje 1 do 2, 44 do 79 milimetrów).
Po skuwce też można odróżnić w oryginale klips ma pierścień o płaskim skosie a w podróbce jest zaokrąglony i schodzi do mniejszej średnicy "jewela".
Jeden ze sprzedawców, ten z oryginałami rzadziej je wystawia i w swojej aukcji dla przykładu pokazuje różnice pomiędzy oboma.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Brutto
XF


Dołączył: 22 Sty 2012
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Nie 2:02, 02 Cze 2013    Temat postu:

Oczywiście, Jinhao to już zupełnie inna klasa. W Jinhao mam atrament Parker i wypisuję nim ważne rzeczy, a w Herbie Hero i służy do rozwiązywania krzyżówek. Nabyłem też przez pomyłkę używanego Herba 331 (wygląda dokładnie jak Hero 331, z wklęsłą końcówką skuwki i odkręcaną śrubką na końcu korpusa). Owszem, plastik w dotyku sprawia wrażenie strasznej tandety, owszem, skuwka powgniatana, ale za to ma w środku odpowiednią wkładkę i nie zasycha. Może kiedyś te Herby były lepsze? (Mój na pewno ma już z kilkanaście lat). I co jeszcze nabyłem? Hero 612, imitujący Wing Sung 612. Różnica jest właśnie jak między Hero (oryginałem, czyli w tym wypadku Wing Sung) a Herbem (czyli Hero wygląda na podróbkę). Nie pisałem nim jeszcze, bo nie chciało mi się go płukać; stalówka w dotyku sprawia wrażenie gładkiej, ale obudowa jest koszmarna, a między korpusem a sekcją straszny uskok, na pewno niezamierzony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
terni
F


Dołączył: 16 Paź 2013
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: lubelskie

PostWysłany: Śro 23:26, 16 Paź 2013    Temat postu:

Ostatnio nabyłem Jinhao 2006-2. Znakomite, masywne, solidnie wykonane, leciutko i niezawodnie piszące pióro z ładną stalówką i zdobieniami. Wadą może wydawać się znaczna masa pióra (50 g) i zbyt luźne połączenie gwintowane korpusu z obsadką. Troszkę przyciężkie przy pisaniu i rozkręcające się. Specjalnie to jednak nie przeszkadza. Stalówka typu M nie pisze tak cienko jak Herb 330 mające F-kę, ale za to ma maślany poślizg po papierze i nadaje się wszędzie tam gdzie cienka kreska nie jest konieczna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin