Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

1936 Wahl-Eversharp Coronet (recenzja dwóch piór)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihimlen
Gość





PostWysłany: Nie 18:12, 23 Sie 2009    Temat postu: 1936 Wahl-Eversharp Coronet (recenzja dwóch piór)

Poniewaz styl Art Deco z lat 30 jest jednym z moich ulubionych kierunkow w sztuce, nie ukrywam, ze piora Wahl Eversharp Coronet darze szczegolna sympatia - sa one bowiem chyba najlepszym i najpiekniejszym przykladem na to, jak ciekawe potrafi byc wzornictwo oparte wlasnie na motywach Art Deco.

Oprocz powalajacego designu, Coronety odznaczaja sie takze znamienna dla Wahl-Eversharpa wysoka jakoscia wykonania no i oczywiscie stalowkami, ktore nie maja sobie rownych.

Piora Coronet wyposazone byly w dwa rozne typy stalowek: stalowki Adjustable Point, ze specjalnym suwaczkiem, umozliwiajacym regulacje elastycznosci oraz tzw. Banner Nib, czyli stalowki bez regulacji.

Adjustable Point to moim zdaniem jedne z najlepszych i najciekawszych stalowek - sa one nie tylko bardzo elastyczne, ale takze bardzo zroznicowane przez co kazda z nich pisze nieco inaczej. Procz tego, jak wszystkie stalowki Eversharpa, pisza one niezwykle gladko i dosyc mokro, szczegolnie gdy suwaczek ustawiony jest na najwiekszy fleks Wink

Stalowki Banner Nib z kolei stosowane byly przez Wahl-Eversharpa od polowy lat 30 w najwyzszych modelach pior jako alternatywa dla Adjustable Point. Banner Nibs byly dosyc zroznicowane pod wzgledem elastycznosci i dostepne w wariantach takich jak flex, semiflex i manifold. Stalowka "Banner" w moim Coronecie to semiflex w wersji M. Jest to dosyc mokra stalowka, ale pisze sie nia wprost oblednie Smile

Ponizej próbki pisma obydwoma piorami: Coronet GFT (złoty) został napełniony atramentem Waterman South Sea Blue, natomiast do napełnienia Coroneta Black/RT użyłem atramentu Parker Quink w kolorze niebieskim

Próbka pisma...



...i zdjęcia













Pozdrawiam

ihi


Ostatnio zmieniony przez ihimlen dnia Nie 18:14, 23 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter
Gość





PostWysłany: Nie 18:31, 23 Sie 2009    Temat postu:

Faktycznie piękne piórka i nawiązują motwyami do pokazanych bna fotach w tle budynkami.
Stalówki do pozazdroszczenia Smile Świetnie kreślą.
Dziękuję za świetną recenzję tych piórrek.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gacek
F


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 20:24, 23 Sie 2009    Temat postu:

Błagam nie pokazujcie więcej tych piór, bo gotów jestem zastawić w lombardzie nawet moją sztuczną szczękę żeby tylko je mieć Exclamation zakochałem się Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihimlen
Gość





PostWysłany: Nie 21:00, 23 Sie 2009    Temat postu:

Gacek napisał:
Błagam nie pokazujcie więcej tych piór, bo gotów jestem zastawić w lombardzie nawet moją sztuczną szczękę żeby tylko je mieć Exclamation zakochałem się Wink


Hehe, nie mow ze masz sztuczna szczeke Smile A tak powaznie, to w Eversharpach z lat 30 naprawde mozna sie zakochac!

P.S. Mam w planie niedlugo dodac jeszcze kilka innych recenzji wiec obawiam sie, ze...ciag dalszy nastapi Wink

Pozdrawiam

ihi
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gacek
F


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 21:29, 23 Sie 2009    Temat postu:

Cytat:
Hehe, nie mow ze masz sztuczna szczeke Smile


nie tylko sztuczną szczękę, ale także sztuczne biodro, staw kolanowy, nos, mały palec u lewej nogi usw..... Wink

Cytat:
P.S. Mam w planie niedlugo dodac jeszcze kilka innych recenzji wiec obawiam sie, ze...ciag dalszy nastapi



Słodka tortura Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter
Gość





PostWysłany: Nie 21:41, 23 Sie 2009    Temat postu:

Neeeerkę oddam Smile !!!
To fakt, za to piórko można nawet obie nery opchnąć Smile
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rka
B


Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 1861
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 21:44, 23 Sie 2009    Temat postu:

A ja się nic a nic nie dziwię tym miłościom Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter
Gość





PostWysłany: Nie 21:50, 23 Sie 2009    Temat postu:

Rka - kupisz nery? Wątroba gratis Smile
Czytałem wcześniej ten tekst na blogu Rki, bardzo miło że pojawił się i tu, na PWF. Zapewne nie wszyscy znają Twego bloga. A szkoda.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihimlen
Gość





PostWysłany: Nie 21:55, 23 Sie 2009    Temat postu:

Dexter napisał:
Rka - kupisz nery? Wątroba gratis Smile
Czytałem wcześniej ten tekst na blogu Rki, bardzo miło że pojawił się i tu, na PWF. Zapewne nie wszyscy znają Twego bloga. A szkoda.


Na blogu wrzucam troche inne teksty: glownie maly rys historyczny, ciekawostki i...duzo fotek. Na Forum - fotki, recenzje...no i skany z probkami pisma. Ale niedlugo chyba te wszystkie teksty odrecznie bede pisal Smile

Pozdrawiam

ihi
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter
Gość





PostWysłany: Nie 21:58, 23 Sie 2009    Temat postu:

To oczywiste że na forum ląduje odmienny tekst od podanego np na stronie czy blogu Smile Lecz już tam zwróciłem uwagę na te piórka i prawdę powiem, mam motylki w brzuchu Smile
Odręcznie teksty powiadasz? No, to było by całkiem nowe i miłe doświadczenie dla czytających. To ja poproszę !
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gacek
F


Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 7:10, 24 Sie 2009    Temat postu:

ihimlen napisał:
Ale niedlugo chyba te wszystkie teksty odrecznie bede pisal Smile

Pozdrawiam

ihi



oooooo tak tak tak tak!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bobzone
M


Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 188
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Szczecin

PostWysłany: Czw 12:51, 27 Sie 2009    Temat postu:

Zupełnie nie mam podniety na stare pióra. Jednak, gdy ty lub rka o nich piszecie nabierają takiego dodatkowego symbolizmu, nie wiem mitycznych tytanów, czegoś co wykracza poza moją percepcję. To uczucie jest coraz silniejsze i wczoraj przyłapałem się na szperaniu w necie w poszukiwaniu info o Wahl-Eversharp. Poza tym coraz bardziej zaczynają mnie interesować jakieś starocie brytyjskie. O nie, czyżbym przechodziła na ciemną strone?:/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siege
Gość





PostWysłany: Czw 14:09, 27 Sie 2009    Temat postu:

widzisz, w przypadku niektórych starych piór, by stały sie faktycznie wieczne trzeba czekać już na prawde niedługo ... pióro wyprodukowane w tym roku stanie sie wieczne dopiero za 100 lat Wink
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje piór Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin