Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna www.piorawieczne.fora.pl
Pierwsze i największe forum o piórach wiecznych. Pióra wieczne forum, o piórach wiecznych. Pióra Parker, Waterman, Pelikan, Mont Blanc, Visconti. Pióra wieczne opinie. Jak napełnić pióro? Jakie pióro wieczne kupić? Pióro na prezent. Pióro dla dziecka.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Crash test czyli srebrny Standardgraph

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje atramentów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Thay
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2830
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 15:11, 04 Sie 2009    Temat postu: Crash test czyli srebrny Standardgraph

Wpadł mi w ręce srebrny atrament standardowego grafa. Napis na nim głosił, że nie nadaje się do piór ale... co mi będzie jakiś niemiecka plakietka mówiła co mam, a czego nie mam wlewać do własnego pióra, prawda? No! Wziąłem więc jednego z testowych Frontierów (taki frontowy, niby...), napełniłem konwerter czystym srebrem i ruszyłem do akcji.

Pisał pięknie! Fantastycznie! Lśniąca rtęć na śnieżnej płaszczyźnie strony... Tyle, że jakieś 2 centymetry. Potem się zatkał. Kompletnie. Spływak wyglądał jak wykąpany w farbie olejnej, stalówka takoż. Za gęsty, znaczy. Co robić? No jasne, rozcieńczyć! Dolałem niebieskiego Parkera (o powszechnie znanych właściwościach przeczyszczających) i... zrobiło się ciekawie. Linia prosta, którą kreśliła stalówka była srebrna w środku i niebieska po bokach... Pisze "linia prosta" bo przy próbie skrętu w dowolną strone pióro traciło swoje właściwości pisarskie. Całkowicie, niestety.

Wniosek.
Tak sprokurowany "atrament" sprawdzi się w piśnie runicznym (z wyjątkiem kilku znaków, oczywiście...). Polecam Wink !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bobzone
M


Dołączył: 27 Maj 2009
Posty: 188
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Szczecin

PostWysłany: Wto 15:13, 04 Sie 2009    Temat postu:

poka poka! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
asor
M


Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 343
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Toruń ... no prawie

PostWysłany: Wto 17:43, 04 Sie 2009    Temat postu: Re: Crash test czyli srebrny Standardgraph

Thay napisał:

Wniosek.
Tak sprokurowany "atrament" sprawdzi się w piśnie runicznym (z wyjątkiem kilku znaków, oczywiście...). Polecam Wink !

Właśnie udźwiękawiam audiobooki o magicznych energiach drzew, kamieni, itp. Byłoby świetnie takim inkiem robić notatki do pracy (a jest co notować, oj jest ... Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ihimlen
Gość





PostWysłany: Wto 23:57, 04 Sie 2009    Temat postu:

Bobzone napisał:
poka poka! Very Happy


Hehe kultowy tekst! Ale co prawda to prawda - jakas fotencja by sie przydala

Laughing


Ostatnio zmieniony przez ihimlen dnia Wto 23:58, 04 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Thay
ADMINISTRATOR


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2830
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 10:16, 05 Sie 2009    Temat postu:

Eeee... z fotkami może być pewien problem... Robiłem wszystko szybko nie spodziewając się tak spektakularnych efektów i po prostu nie pomyślałem o przygotowaniu dokumentacji fotograficznej... Ale eksperyment jest do powtórzenia (jeśli tylko uda mi sie doskrobać spływak... kiedyś, jakoś...).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter
Gość





PostWysłany: Śro 10:29, 05 Sie 2009    Temat postu:

Zamocz w terpentynie. Powinno puścić. Spływaka nie ruszy. Tak zmywam czasem farbę z plastikowych elementów modeli.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.piorawieczne.fora.pl Strona Główna -> Recenzje atramentów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin